Succé för NBF:s seminarieturné – fulla hus i tre huvudstäder

PUBLICERAD: 18 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Fullt hus var det på Nordisk Bioplastförenings seminarium i Stockholm.

I tider då fossilbaserade plastmaterial ifrågasätts från många håll har intresset för bioplaster ökat snabbt. Ett bra bevis på det utgör Nordisk Bioplastförenings (NBF) seminarieturné till tre nordiska huvudstäder i vecka 37 – det blev lapp på luckan på samtliga platser!

Det var ett omfattande program som Nordisk Bioplastförening hade ställt samman. Femton presentationer hanns med varje dag i Helsingfors, Stockholm och Oslo. På plats fanns både internationella och inhemska presentatörer, exempelvis var Hasso von Pogrell, VD för organisationen European Bioplastics, en av huvudtalarna.

Varje seminarium inleddes med frågan om vi ska ha ångest inför plastindustrins framtid, och där behandlades plastindustrin i stort. I Finland var det Vesa Kärhä från Muoviteollisuus, som gav sin syn på detta, i Sverige Lena Lundberg från IKEM och i Norge Ole Jan Myhre från Norner. Därefter var programmet i stort sett det samma i samtliga länder.

”I planeringsarbetet inför turnén var det svårt att bedöma hur många som skulle kunna tänkas anmäla sig. Vi tyckte att vi garderade oss bra och bokade upp stora lokaler med plats för ett hundratal i Helsingfors, nära 200 i Sverige och drygt 100 i Norge, men det visade sig att vi kunde tagit i lite mer”, säger föreningens ordförande Hans Friedsam.

I Finland fyllde NBF lokalen och i Sverige blev det nästan kaos, när anmälningarna trillade in och en del valde till och med att ställa sig i kö på morgonen, för att se om det var någon anmäld som inte dök upp. Och i Norge var det stort tryck in i det sista och man tvingades tyvärr meddela en del intresserade att de inte fick plats.

”Totalt hade vi runt 440 personer med stort intresse och många frågor, och vi ökade antalet medlemsföretag i föreningen under de här dagarna och jag tror det kommer fler anmälningar inom kort. Nu har vi passerat 60 medlemmar och är därmed en av de riktigt stora, kanske till och med den största bioplastföreningen i Europa”, konstaterar en nöjd Hans Friedsam.

Och Köpenhamn då, undrar kanske någon? Jodå, någon gång i början av nästa år bygger Nordisk Bioplastförening ett program även där. NBF har haft seminarium där tidigare vid två tillfällen och då har antalet deltagare varit stort.

Text och bilder: Bo Wallteg

Här nedan ett galleri med bilder på föredragshållare och lite annat från seminarierna i de tre huvudstäderna (Seminarieplats inom parantes) :

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium