Mondi storinvesterar i maskin för produktion av kraftpapper

PUBLICERAD: 24 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Vid sitt bruk i tjeckiska Štětí ska Mondi investera ca 4,4 miljarder kronor i en ny maskin för tillverkning av säckkraftpapper. (Bild Mondi)|Thomas Ott är VD för Flexible Packaging i Mondi. (Bild Mondi)

Globala förpacknings- och papperskoncernen Mondi meddelar att man ska investera 400 miljoner euro (ca 4,4 miljarder kronor) i en ny kraftpappersmaskin i sitt bruk Štětí i Tjeckien.

Mondi skriver att investeringen stödjer tillväxten inom bolagets affärsverksamhet för papperspåsar och att den ingår i Mondis tidigare tillkännagivna kapitalinvesteringsprogram på en miljard euro för att påskynda tillväxten inom hållbara förpackningar.

Den nya maskinen, som får en årskapacitet på 210.00 ton säckkraftpapper, kommer att hjälpa Mondi att möta den ökande efterfrågan på pappersbaserade flexibla förpackningar – underbyggd av tillväxten inom e-handel och hållbara förpackningar – och kommer att öka Mondis utbud av hållbara förpackningar och papperslösningar.

Thomas Ott är VD för Flexible Packaging i Mondi. (Bild Mondi)

Mondi skriver i ett pressmeddelande att maskininvesteringen också kommer att göra det möjligt för Mondi att optimera produktionen över den återstående kraftpappersportföljen och stärka sin ledande position inom specialkraftpapper inom ett brett spektrum av applikationer som funktionella barriärpapper.

”Som en global ledare inom innovativa och hållbara förpackningslösningar är vi glada att kunna meddela att vi godkänt en så här viktig investering. Hållbarhet är kärnan i allt vi gör och det här är ett stort steg framåt på vår resa mot att göra alla våra förpackningslösningar återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara, vilket är ett av våra åtaganden för vår MAP2030 (Mondi Action Plan 2030)”, säger Thomas Ott, VD för divisionen Flexible Packaging i Mondi.

Pappersmaskinen i tjeckiska Štětí förväntas starta produktion år 2025 och nå full kapacitet år 2027.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x