Mondi och Tesco samarbetar i cirkulärt förpackningssystem

PUBLICERAD: 8 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Tescos bärkassar tillverkas i Mondis kraftpapperskvalitet Eco Vantage – som i sin tur tillverkas av återvunnen wellpapp från Tesco… (Bild Mondi)|Paulus Goess är försäljningsdirektör för Mondis specialkraftpapper. (Bild Mondi Group)

Förpackningstillverkaren Mondi och detaljhandelsjätten Tesco har inlett ett unikt cirkulärt samarbete, där Tesco använder bärkassar tillverkade av Mondis papperskvalitet Eco Vantage och Mondi i sin tur tillverkar Eco Vantage av återvunnen wellpapp från Tesco…

I sin fabrik i Tjeckien tillverkar Mondi sin kraftpapperskvalitet Eco Vantage. I pappret blandas färska fibrer med återvunna fibrer från wellpapp, som kommer från Tesco och av kraftpappret tillverkas återvinningsbara shopping- och bärkassar åt Tesco. Detta cirkulära system är ett perfekt exempel på hur tillverkare och användare kan samarbeta och göra förpackningsavfall till en ny och värdefull resurs.

Paulus Goess är försäljningsdirektör för Mondis specialkraftpapper. (Bild Mondi Group)

”Vi har samarbetat med Tesco i mer än två år i detta projekt med syftet att använda Tescos pappersbaserade förpackningsavfall för att skapa en stark kvalitetsbärkasse, som kan återanvändas flera gånger och därefter återvinnas till hundra procent och bidra till en cirkulär ekonomi”, säger Paulus Goess, försäljningsdirektör för Mondis specialkraftpapper.

Det här är första gången som Tesco samarbetar direkt med en förpackningstillverkare för att omvandla sitt pappersavfall till en ny och förnybar förpackningsprodukt för egen användning.

Tesco har nu introducerat sina Mondi-tillverkade bärkassar i ett första pilottest i Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.

”Det är viktigt för oss att minska och återanvända vårt förpackningsavfall. Vårt mål är att göra alla förpackningar 100 procent återvinningsbara till år 2025 och det är spännande att vi nu kunnat skapa ett cirkulärt system där fibrer från vårt wellpappavfall återfinns i våra bärkassar!”, säger Nóra Hevesi, kommunikationschef på Tesco Ungern.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x