Metsä Board Husum installerar ny hyls- och rullhantering

PUBLICERAD: 23 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Vid Husums bruk utanför Örnsköldsvik planerar Metsä Board att öka produktionskapaciteten med 50 procent, från 400.000 till 600.000 ton om året. (Bild Metsä Board)|Core Link är bland annat specialister på rullhanteringssystem för pappers- och kartongbruk. (Bild Core Link)

I samband med sin planerade miljardinvestering i kartong- och kraftlinerbruket Husum, öster om Örnsköldsvik, ska Metsä Board även installera ett nytt hyls- och rullhanteringssystem. Leverantör av det nya materialhanteringssystemet blir Falkenbergsbaserade Core Link AB.

Det var i augusti i år, som Metsä Board meddelade att man ska investera drygt två miljarder kronor (210 miljoner euro) i en 50-procentig ökning av produktionskapaciteten av falskartong i Husum. (Läs HÄR).

”Den planerade produktionsökningen på falskartongmaskinen BM1 från 400.000 till 600.000 ton om året kommer att skapa diverse intressanta utmaningar för rull- och hylshanteringssystemen!”, säger Andreas Bjernklev, som är försäljningschef på Core Link.

Core Link är bland annat specialister på rullhanteringssystem för pappers- och kartongbruk. (Bild Core Link)

Det hylshanteringssystem, som Core Link nu ska leverera till Husum-bruket, består bl a av en CL4090  högkapacitetshylskap med dubbel hylsrobot för moderhylsor samt ett hylstransportsystem, som levererar moderhylsor till en befintlig Core Link hylskap. Man kommer också att leverera en automatisk hylspluggare samt hylstransportsystem till två rullmaskiner.

Rullhanteringssystemet från Core Link inkluderar bland annat ombyggnad av befintligt rullhanteringssystem med syfte att öka och optimera kapaciteten samt en ny rullhanteringslinje mellan nya rullmaskinen och befintligt rullhanteringssystem och ett automatiskt mellanlager för rullar. I leveranskontraktet ingår även ”Loadmate”, som är Core Links system för automatlastning av rullar.

Maskininstallationerna från Core Link i Husum kommer inledas under fjärde kvartalet år 2022 och pågå fram till slutet av år 2023.

—————————————-
Core Link levererar maskiner och system för materialhantering till kunder över hela världen och ingår i koncernen Mustad United Group.

Metsä Board Husum är ett integrerat kartong- och massabruk som tillverkar falskartong, obestruken vit kraftliner och blekt kemisk massa. Huvudmarknaderna för Husums kartong är Europa och Nordamerika. Ungefär hälften av den kemiska massa som produceras i Husum säljs som avsalumassa. Bruket har också en extruderingslinje som betjänar den globala marknaden för livsmedels- och livsmedelsförpackningar. Anläggningen har en egen hamn som möjliggör effektiv logistik till huvudmarknaderna. 30 procent av Husums massabruk ägs av Norra Skog från och med januari 2021.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x