"Massklippning" invigde Husums kartongmaskin

PUBLICERAD: 14 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Sex honoratiores klippte banden i en gemensam aktion och invigde därmed Metsä Board Husums nya falskartongmaskin.|Den nya kartongmaskinen i Husum är invigd. Maskinen kan producera 400.000 ton falskartong om året.

Flera prominenta gäster närvarade, då Metsä Board Husums nya falskartongmaskin officiellt invigdes. Ceremonin innebär att en ny era inletts för bruket, som nu är inriktat mot kartongproduktion.
Invigningen skedde den 13 april och banden till den nya falskartongmaskinen ”massklipptes” i en gemensam aktion av Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, Örnsköldsviks kommunstyrelses ordförande Glenn Nordlund, Pappers ordförande i Husum Kenneth Olsson, Metsäliitto Osuuskuntas styrelseordförande Martti Asunta och Metsä Boards verkställande direktör Mika Joukio.

Efter omfattande strukturella förändringar är Metsä Board Husum nu ett integrerat kartong- och massabruk och en betydande lokal arbetsgivare. Projektet, som tagit drygt ett år, innebär en investering på 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) och omfattar en produktionslinje för falskartong, förbättringar i brukets massafabrik samt en utbyggnad av hamnen. 

Den nya kartongmaskinen har en kapacitet på 400.000 årston och producerar falskartong i ytvikter mellan 175 g/m2 och 350 g/m2. Målsättningen är att avsätta produktionen från den nya falskartonglinjen till Amerika liksom globalt för applikationer som muggar, tallrikar och brickor av kartong för den växande matservicemarknaden.

”Bruket i Husum har bästa tänkbara teknik, stor kunskap hos de anställda och ett idealiskt läge vid havet med egen hamn. Dessa faktorer stöder också våra kunders framgång”, säger Mika Joukio, koncernchef för Metsä Board. 

Även om invigningen officiellt skedde nu i april, så har den nya kartongmaskinen testkörts och till vissa delar varit igång sedan före årsskiftet och sedan början av februari i full drift.

”Uppstarten har gått bra och vi är nöjda med kvalitetsnivån och med hur snabbt vi uppnådde den”, säger Anders Ek, platschef Metsä Board Husum.

I november ifjol offentliggjorde Metsä Board ytterligare en investering i Husum: för 38 miljoner euro (ca 350 miljoner kronor) ska man bygga en extruderingslinje för beläggning av kartong med tillhörande infrastruktur. Linjen tas i bruk under det första halvåret 2017. Syftet med investeringen är att utöka den nu inledda satsningen på kartong för livsmedel och matservice ytterligare.

I Husum har Metsä Board redan tidigare byggt om en pappersmaskin till en linermaskin för produktion av bestruken och obestruken helblekt liner för högkvalitativa wellpappförpackningar. Maskinen tillverkar liner i ytvikter från 70 till 200 g/m2 och har kapaciteten 300.000 årston.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432