Franska Danone börjar med spårbar barnmatsförpackning

PUBLICERAD: 21 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Danones Track & Connect”-koncept består av två QR-koder med information om produkternas ursprung samt tillgång till olika digitala tjänster. En QR-kod finns på förpackningen utsida och den andra finns i anslutning till en manipuleringssäker förslutning inne i förpackningen. (Bild Danone)

Till delar av sitt barnmatssortiment använder nu franska livsmedelsjätten Danone intelligenta förpackningar, som gör att produkterna med hjälp av smarta mobiler kan spåras hela vägen från ”jord till bord”.

Spårningskonceptet, som kallas ”Track & Connect”, är en digitalt aktiverad tjänst, som ger såväl återförsäljare som konsumenter en större insyn i en produkts resa från odlingskällan hela vägen fram till konsumentens bord.

”Track & Connect”-koncepter består av två QR-koder, som kan skannas med smarta mobiltelefoner. En av QR-koderna finns på utsidan av förpackningen och kan skannas av såväl butikspersonal som konsumenter ute i butik, medan den andra QR-koden finns inne i förpackningen i anslutning till en manipuleringssäker förslutning och kan skannas först sedan förpackningen öppnats.

Danone skriver att det dubbla QR-kodsystemet gör det möjligt för kunder och konsumenter att verifiera barnmatprodukternas kvalitet och äkthet, samtidigt som det ger konsumenterna utökade möjligheter att efter köp ansluta sig till varumärkesägaren för support och tjänster.

Danone menar också att i slutändan kan ”Track & Connect”-systemet ge kundanpassad support och tjänster, som uppskattas av konsumenten, exempelvis hälso- och näringsinformation, länkar till informationsvideos för småbarnsföräldrar, tillgång till kundhjälplinjer eller till online e-handelstjänster. Dessa tjänster kan kunden nå först, när förpackningen har öppnats.

Danone ska under år 2020 börja marknadsföra ”Track & Connect”-konceptet för babymatsvarumärkena Aptamil, Karicare, Laboratoire Gallia och Nutrilon och lanseringen sker till en början i Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zeeland och Kina.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x