Långsam men stabil tillväxt i svensk förpackningsindustri

PUBLICERAD: 3 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Felix Helander är ansvarig för omvärldsanalys och projekt på Packbridge.

Den svenska förpackningsindustrin växer långsamt men stabilt. Det framgår av förpackningsklustret Packbridges årliga rapport om den svenska förpackningsindustrin, dess utveckling och läge.
Det är fjärde året i rad, som näringslivs- och förpackningsklustret Packbridge presenterar en genomgripande översikt över svensk förpackningsindustri. Rapporten heter ”The Swedish Packaging Industry – an Overview” och den ger en bild av var industrin står idag samt en översikt över de senaste fem åren. Ansvarig för rapporten är Felix Helander, som ansvarar för omvärldsanalys och projekt på Packbridge.

Undersökningen, som omfattar 750 företag, konstaterar att industrin för närvarande omsätter strax över 75 miljarder kronor och sysselsätter över 21.000 personer. Under de senaste fem åren har tillväxten varit konstant men inte dramatisk. Den genomsnittliga årliga tillväxten har varit 1,5 procent, att jämföras med historiska siffror på 3 till 4 procent per år. Den starkaste tillväxten visar de stora företagen.

Rapporten visar också att förpackningsindustrin som helhet ganska väl följer den övriga industriella utvecklingen och speglar konjunkturerna.

”Skillnaden är dock stor mellan de olika segmenten, där utvecklingen påverkas av mer specifika händelser”, konstaterar Felix Helander.

Noterbart är samtidigt att förpackningsindustrin ökar lite snabbare än BNP, inte mycket men dock tydligt. En tänkbar orsak till det är att förpackningarna hela tiden blir allt mer sofistikerade och därmed mer värda.

————————————————————————-
Rapporten är gratis för Packbridges medlemmar, medan icke-medlemmar kan beställa den via hemsidan för en kostnad av 4.000:- SEK.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x