Koncept för hipsters vann årets svenska PIDA

PUBLICERAD: 9 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Glada vinnare i årets svenska upplaga av PIDA firar sina framgångar.|Vinnare alla kategorier: Raw Food Café|designad av Katarina Häll och Joakim Tidén|Broby Grafiska.|Sophia Wimmerstedt

Den svenska upplagan av designtävlingen PIDA blev en välbesökt träffpunkt, där begåvade unga förpackningsdesigners fick tillfälle att presentera sina idéer och koncept för etablerat branschfolk på jakt efter fräscha idéer och impulser.
Förstapriset i alla kategorier gick till Katarina Häll och Joakim Tidén från Broby Grafiska med bidraget Raw Food Café, som riktade sig mot manliga hipsters. Bakom tävlingen står BillerudKorsnäs, ledande leverantör av fiberbaserade förpackningsmaterial och -lösningar. 

Med en allt mer flexibel och rörlig livsstil väljer fler människor att äta sina måltider i farten, vilket den växande Streetfood-trenden i svenska städer vittnar om. Idag ska maten dessutom vara spännande, trendig och estetiskt tilltalande. Mosbrickan har fått ge vika för nya rätter så som Pulled Pork smörgåsen, vietnamesiska baguetten och semmelwrappen. Årets tema, Style & Smart on the Go, handlar om att utveckla smarta förpackningslösningar som tillgodoser såväl de praktiska behoven som de trendiga och estetiska aspekterna. 

Årets vinnande bidrag, Raw Food Café, som riktar sig till storstadens växande kreativa klass, hipsters i dagligt tal, hyllas av juryn för dess flexibilitet, enkelhet och trendriktighet. 

”Raw Food Café är en solklar vinnare. Lösningen ger en konkret form åt årets tema Style & Smart on the Go och det märks att skaparna verkligen tänkt til,l när de tagit fram konceptet”, säger Bo Wallteg, juryns ordförande. 

PIDA arrangeras av BillerudKorsnäs i samarbete med ledande universitet och högskolor i Frankrike, Tyskland och Sverige. 

”Vår målsättning med PIDA är inte bara att stärka relationen mellan skolor och industrin, utan även att medverka till en hållbar framtid genom att satsa på kunskapsutveckling inom branschen. Studenterna har ett nytänkande perspektiv och genom tävlingen lär vi oss om framtidens krav på vår bransch. PIDA är därför ett viktigt initiativ för både bransch och blivande förpackningsdesigners, säger Agneta Rognli, Marketing Manager, BillerudKorsnäs.

Här presenterar vi bilder på de vinnande förpackningarna i de olika kategorierna. Fler bilder, vinnare och fullständiga jurymotiveringar kan du se i nummer 5 av tidningen nord emballage, som utkommer i mitten av september.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy