Klassiska svenska ostar får nya pappersbaserade förpackningar

PUBLICERAD: 21 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Arla ekologiska ostar Präst och Herrgård får nya förpackningar där en del av plasten ersatts med papper. (Bild Arla)|”Med den nya förpackningen minskar vi både koldioxidutsläppen och mängden plast”, säger Ann Freudenthal. (Bild Arla)

Arlas klassiska svenska ostar Herrgård och Präst får nu nya förpackningar där en del av plasten ersätts med oblekt papper. Den nya förpackningslösningen används till produkterna Arla Ko Ekologisk Präst® och Arla Ko Ekologisk Herrgård®.

Den nya ostförpackningen består av en överdel med FSC-certifierat oblekt papper med 60 procent pappersfiber samt en livsmedelsgodkänd EVOH/PE-barriärplast, som bidrar till att skydda osten genom att hålla förpackningen tät och stabil. Underdelen av PE/PA-plast har blivit tunnare, vilket medför mindre mängd plast i förpackningen.

”Våra ekologiska klassiska ostar Präst och Herrgård får nu en förpackning där vi minskar mängden plast och går till en pappersbaserad överdel. Förpackningen får en lägre klimatpåverkan med 17 procent och en högre andel förnybart material”, säger Dominika Dubowicz-Winell, kategoriansvarig för hårdost på Arla.

”Med den nya förpackningen minskar vi både koldioxidutsläppen och mängden plast”, säger Ann Freudenthal. (Bild Arla)

Arla skriver i ett pressmeddelande att alla ekologiska produkter med varumärket Arlakon numera har netto noll klimatavtryck.

”Genom att byta till en överdel i förpackningen med mer än 50 procent papper och samtidigt minska mängden plast i underdelen, så minskar vi koldioxidutsläppen med 0,51 ton per år och mängden plast med ca 0,38 ton per år”, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.

Arla Sverige har satt upp ambitiösa klimat- och miljömålsättningar för sina förpackningar, År 2022 ska förpackningarna vara hundra procent återvinningsbara och 50 procent av förpackningsmaterialet ska komma från återvunnet material. Till år 2025 ska man ha uppnått en 20-procentig koldioxidreduktion och år 2030 ska man ha uppnått 50 procent mindre svinn.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620