Kattegatts strandskräp kartläggs i nytt projekt

PUBLICERAD: 16 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Nedskräpningen utmed Kattegatts kust och stränder ska kartläggas. (Bild Håll Sverige Rent)

Kattegatts kustvattenråd har fått ekonomiskt bistånd av Naturvårdsverket för ett projekt. där man ska kartlägga nedskräpningen av stränderna utmed Kattegatts kust, det vill säga ett kustområde från norra Öresund upp till södra Bohuslän.

Projektets mål är att ta fram en gemensam strategi för de kustnära kommunerna i fråga om nedskräpning. Projektet ska pågå fram till 1 maj 2019 och under projektets gång ska de berörda kommunerna samla in och rapportera mängden skräp och hur mycket tid arbetsinsatsen har krävt.

Kustnära kommuner med dokumenterade problem med nedskräpning av stränder – såväl från ilandflutet skräp som bärkassar, plastförpackningar, mm., mm som från nedskräpning genom slängt eller lämnat skräp och avfall på stränder och kustnära områden – har kunnat söka bidrag för att finansiera utbildning och strandstädning av ideella föreningar, etc. En summa på 17 miljoner kronor har avsatts för detta under 2018.

En av de kommuner, som deltar i projektet är Ängelholms kommun i nordvästra Skåne. I Ängelholm sköter kommunens egen driftpersonal städningen längs en del av kommunens strandsträckning, medan resten städas av entreprenörer eller frivilliga organisationer som byalag, etc.

”Tanken är att visa hur mycket skräp, som skulle hamnat i havet, om vi inte städade stränderna. Och eftersom vi redan mäter vårt insamlade strandskräp blir det intressant att jämföra med andra kommuner, säger Ängelholms hållbarhetsingenjör Geraldine Thiere till Helsingborgs Dagblad.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432