Kartonglock till dryckesbägare bidrar till minskat plastavfall

PUBLICERAD: 12 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

The Paper Lids och Metsä Boards kartonglock till dryckesbägare kan bidra till minskat plastavfall. (Bild Metsä Board)

Metsä Board och finska start-up-bolaget The Paper Lid Company (TPLC) har genom ett långsiktigt samarbete utvecklat ett 100 procent återvinningsbart lock i kartong, avsett för bägare och muggar inom take away-sektorn.

”Vi har under flera år arbetat på att utveckla ett 100 procent återvinningsbart lock av kartong och tack vare stöd från Metsä Board har vi kunnat skapa en funktionell lösning”, berättar Matti Salonoja, grundare av The Paper Lid Company.

Locket, som tillverkas av helt återvinningsbar kartong med dispersionsbarriär, passar för användning till både varma och kalla drycker. Det tillverkas med ny teknik, som utvecklats av The Paper Lid Company och som formar kartongmaterialet till avsett utseende. Resultatet är ett lock som klickar precis på plats och har en funktion jämförbar med traditionella plastlock. Genom att byta ut konventionella plastlock mot kartonglock kan stora plastbesparingar göras.

”Att minska volymen plastavfall är en mycket viktig uppgift och tillsammans med våra partners utvecklar och testar vi kontinuerligt nya innovativa lösningar med cirkulärt tänk i fokus. Locket av kartong är ett bra exempel på just en sådan lösning”, säger Ilkka Harju, Packaging Services Director EMEA och APAC hos Metsä Board, som också framhåller att koldioxidavtrycket för ett lock av kartong är mindre än hälften än CO2-avtrycket för ett motsvarande plastlock.

Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att intresset för den nya lösningen initialt är stort och att The Paper Lid Company står beredda att börja fullskalig produktion vid sin tillverkningsanläggning Masku i sydvästra Finland.

”Jag är mycket peppad att ta det här konceptet till marknaden. Kartong tillverkad av färskfiber är en naturligt hållbar råvara. Genom att kombinera vår expertis med Metsä Boards har vi utvecklat en ny lösning med potential att ändra marknaden för take away-muggar”, säger Matti Salonoja.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax