Innventia Days presenterade ”The demonstration economy”

PUBLICERAD: 3 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Nanocellulosafilm – en av flera spännande nya produkter som kommit fram på senare år.

Efterfrågan på nya hållbara produkter och processer ökar i takt med att vi närmar oss framtidens cirkulära bioekonomi. Årets Innventia Days belyste ett högst relevant perspektiv för det framtida samhället: behovet av att ta nästa steg, att utveckla och demonstrera nya idéer och tekniker för att överbrygga klyftan till genomförandet. Man kallar detta: ”The demonstration economy”.

Under sitt årliga evenemang Innventia Days presenterar Innventia det senaste inom forskning för sina kunder, med hopp om att skapa framtida innovationer inom industrin. 

Innventia Days ägde rum 27-28 september och första dagen bjöd på en introduktion till nya RISE (Research Institutes of Sweden), där VD Pia Sandvik talade om hur man ska bli en starkare samarbetspartner till svensk industri genom att SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), Swedish ICT och Innventia går samman i RISE. 

Besökarna fick också höra om Innventias tredje ”Innventia Global Outlook”-rapport med titeln ”A Cellulose-Based Society”, som genererat tre nya forskningsprojekt. Därefter behandlades ämnen som cirkulär ekonomi, textillika material, som tillverkats på Innventias pappersmaskin, digitalisering inom pappers- och massaindustrin samt additiv tillverkning.

Samtliga presentationer berikades med kunskaper från inbjudna experter. Innventias transdisciplinära exjobbskola TechMark Arena fick även möjlighet att presentera cellulosabaserade material för additiv tillverkning och liknande formningsmetoder inom 3D.

Andra dagen vigdes åt forskningsresultat inom Innventia Research Programme 2015-2017 och var öppen för de 34 finansierande företagen från 14 olika länder. De sju programområdesansvariga gav en kort överblick över forskningen och spännande resultat redovisades inom massa-, pappers- och kartongtillverkning, kolfibertillverkning från lignin och nya möjligheter för vedbaserade material att ersätta fossila produkter. 

”Planeringen för nästa treåriga forskningsprogram, som startar 2018, har nyligen inletts. Innventia går nu in som helhet i divisionen RISE Bioekonomi och kommer tillsammans med ytterligare ca 100 medarbetare inom relaterade områden att kunna erbjuda ett ännu bredare och spetsigare program för våra befintliga och nya kunder”, säger Innventias vice VD Anders Pettersson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance