IKEM startar stor kampanj för kemisk återvinning av plast

PUBLICERAD: 30 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Med kemisk återvinning kan ALL plast återvinnas och vi kan skapa ett slutet kretslopp”, säger IKEM:s plastexpert Lena Lundberg. (Bild IKEM)

I regeringens budgetproposition för 2021 betonas industrins viktiga roll för att utveckla klimatsmart teknik, som kan bidra till mer cirkulära och fossilfria lösningar. Speciellt framhålls tekniken med kemisk återvinning, vilken möjliggör återvinning av all plast.

Branschorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) välkomnar regeringens industrisatsningar och startar nu en stor kampanj på sociala medier för kemisk återvinning av plast.

IKEM skriver i ett pressmeddelande att kemisk återvinning är ett teknikskifte, som möjliggör återvinningen av all plast. Sedan flera år finns diskussioner om att bygga ett plastreturraffinaderi i Stenungsund. Nu ökar chansen att det blir verklighet i och med att tekniken lyfts fram i regeringens budgetproposition för 2021.

”Det är mycket glädjande att behovet av ett svenskt plastreturraffinaderi lyfts upp av regeringen i den breddade satsningen på Industriklivet”, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM.

IKEM skriver att med ett plastreturraffinaderi kan man uppnå ett slutet kretslopp för plast. Det skulle spara upp till två procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Kemiföretagen i Stenungsund utreder sedan länge möjligheten att bygga en sådan anläggning för kemisk återvinning. Tekniken finns, men för att det ska bli möjligt behövs också politiska åtgärder och investeringskapital. Samtidigt är det bråttom om industrisatsningen ska hamna i Sverige. Liknande anläggningar är på gång att byggas i bland annat Nederländerna och Danmark.

”Plast är ett av de bästa och mest flexibla materialen vi har. Plasterna behövs i ett hållbart samhälle, de är resurseffektiva material, som minskar koldioxidutsläppen och sparar energi Men nu måste Sverige ta nästa steg för att återvinna all plast”, säger Lena Lundberg.

För att uppmärksamma möjligheterna att återvinna all plast startar IKEM nu en också en kampanj i sociala medier, där IKEM:s plastexpert Lena Lundberg i fem korta filmer svarar på svenskarnas vanligaste och viktigaste frågor om plast:
· Kan all plast återvinnas?
· Hur ökar vi återvinningen?
· Behövs plast?
· Är plast dåligt för miljön?
· Vad är skillnaden mellan mekanisk och kemisk återvinning?

”Syftet med kampanjen är att visa att all plast kan återvinnas om vi vill, men då måste också politikerna agera. Vi vill också få bort misstron mot plast och förklara att plast gör nytta i hela samhället; i förpackningar, bilar, kläder, byggnader och inom sjukvården. Dagens användning av plast gör att vi minskar vår klimatpåverkan”, förklarar Lena Lundberg.

IKEM:s webbsida finns ytterligare information och svar på frågor om kemisk återvinning.

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX