IKEM startar stor kampanj för kemisk återvinning av plast

PUBLICERAD: 30 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Med kemisk återvinning kan ALL plast återvinnas och vi kan skapa ett slutet kretslopp”, säger IKEM:s plastexpert Lena Lundberg. (Bild IKEM)

I regeringens budgetproposition för 2021 betonas industrins viktiga roll för att utveckla klimatsmart teknik, som kan bidra till mer cirkulära och fossilfria lösningar. Speciellt framhålls tekniken med kemisk återvinning, vilken möjliggör återvinning av all plast.

Branschorganisationen IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige) välkomnar regeringens industrisatsningar och startar nu en stor kampanj på sociala medier för kemisk återvinning av plast.

IKEM skriver i ett pressmeddelande att kemisk återvinning är ett teknikskifte, som möjliggör återvinningen av all plast. Sedan flera år finns diskussioner om att bygga ett plastreturraffinaderi i Stenungsund. Nu ökar chansen att det blir verklighet i och med att tekniken lyfts fram i regeringens budgetproposition för 2021.

”Det är mycket glädjande att behovet av ett svenskt plastreturraffinaderi lyfts upp av regeringen i den breddade satsningen på Industriklivet”, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM.

IKEM skriver att med ett plastreturraffinaderi kan man uppnå ett slutet kretslopp för plast. Det skulle spara upp till två procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Kemiföretagen i Stenungsund utreder sedan länge möjligheten att bygga en sådan anläggning för kemisk återvinning. Tekniken finns, men för att det ska bli möjligt behövs också politiska åtgärder och investeringskapital. Samtidigt är det bråttom om industrisatsningen ska hamna i Sverige. Liknande anläggningar är på gång att byggas i bland annat Nederländerna och Danmark.

”Plast är ett av de bästa och mest flexibla materialen vi har. Plasterna behövs i ett hållbart samhälle, de är resurseffektiva material, som minskar koldioxidutsläppen och sparar energi Men nu måste Sverige ta nästa steg för att återvinna all plast”, säger Lena Lundberg.

För att uppmärksamma möjligheterna att återvinna all plast startar IKEM nu en också en kampanj i sociala medier, där IKEM:s plastexpert Lena Lundberg i fem korta filmer svarar på svenskarnas vanligaste och viktigaste frågor om plast:
· Kan all plast återvinnas?
· Hur ökar vi återvinningen?
· Behövs plast?
· Är plast dåligt för miljön?
· Vad är skillnaden mellan mekanisk och kemisk återvinning?

”Syftet med kampanjen är att visa att all plast kan återvinnas om vi vill, men då måste också politikerna agera. Vi vill också få bort misstron mot plast och förklara att plast gör nytta i hela samhället; i förpackningar, bilar, kläder, byggnader och inom sjukvården. Dagens användning av plast gör att vi minskar vår klimatpåverkan”, förklarar Lena Lundberg.

IKEM:s webbsida finns ytterligare information och svar på frågor om kemisk återvinning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx