Iggesund lanserar ett alternativ till plasttråg med färdigmat

PUBLICERAD: 21 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och har specialutformats för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat. (Bild Iggesund Paperboard)|Iggesund Paperboards nya kartongmaterial InverformTM är lämpligt för tillverkning av livsmedelstråg. (Bild Iggesund Paperboard)

Kartongproducenten Iggesund Paperboard har utvecklat InverformTM som blir ett nytt och hållbart kartongalternativ till konventionella plasttråg. Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och har specialutformats för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat.

Iggesund skriver i ett pressmeddelande att Inverform är ett mycket formbart kartongmaterial och ett alternativ till mer traditionella lösningar som till exempel plasttråg. Inverform betecknas som en vit homogen helblekt kartong (Solid Bleached Board, SBB). Kartongen beläggs med en polymerbarriär och kan användas för trågformning och värmeförsegling. Inverform är ett livsmedelsgodkänt kartongmaterial utan optiska blekmedel och med alla livsmedelscertifikat som krävs. Materialet kan användas i mikrovågsugn och i vanlig ugn.

”Iggesund Paperboard har länge arbetat för att skapa hållbara material som inte skadar miljön. Inverform utvecklades till stor del som en lösning på problemet med alla plastföroreningar”, säger Stefan Söderberg, som är Sales Manager på Iggesund Paperboard.

Iggesund Paperboards nya kartongmaterial InverformTM är lämpligt för tillverkning av livsmedelstråg. (Bild Iggesund Paperboard)

Iggesund skriver att förpackningar av Inverform med en plastbeläggning ger ett betydligt lägre klimatavtryck än vanliga plasttråg och kan dessutom återvinnas i den befintliga förpackningsinsamlingen. Inverform-förpackningarna minskar inte bara klimatavtrycket utan uppfyller även de högsta standarderna för livsmedelshygien och -skydd, vilket innebär bättre livslängd för produkterna och minskat matsvinn.

”Vi var fast beslutna att hitta ett förnybart och återvinningsbart material till livsmedelstråg, som skulle vara mer miljövänligt än plast men samtidigt ha lika goda förpackningsfunktioner genom hela värdekedjan. Inverform är den första produkten i det här sortimentet och vi arbetar med att utveckla nästa generations barriärmaterial eftersom vi ser en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar”, säger Stefan Söderberg.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x