Iggesund lanserar ett alternativ till plasttråg med färdigmat

PUBLICERAD: 21 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och har specialutformats för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat. (Bild Iggesund Paperboard)|Iggesund Paperboards nya kartongmaterial InverformTM är lämpligt för tillverkning av livsmedelstråg. (Bild Iggesund Paperboard)

Kartongproducenten Iggesund Paperboard har utvecklat InverformTM som blir ett nytt och hållbart kartongalternativ till konventionella plasttråg. Inverform tillverkas av rena cellulosafibrer och har specialutformats för formpressade och vikta tråg för förpackning av färdigmat.

Iggesund skriver i ett pressmeddelande att Inverform är ett mycket formbart kartongmaterial och ett alternativ till mer traditionella lösningar som till exempel plasttråg. Inverform betecknas som en vit homogen helblekt kartong (Solid Bleached Board, SBB). Kartongen beläggs med en polymerbarriär och kan användas för trågformning och värmeförsegling. Inverform är ett livsmedelsgodkänt kartongmaterial utan optiska blekmedel och med alla livsmedelscertifikat som krävs. Materialet kan användas i mikrovågsugn och i vanlig ugn.

”Iggesund Paperboard har länge arbetat för att skapa hållbara material som inte skadar miljön. Inverform utvecklades till stor del som en lösning på problemet med alla plastföroreningar”, säger Stefan Söderberg, som är Sales Manager på Iggesund Paperboard.

Iggesund Paperboards nya kartongmaterial InverformTM är lämpligt för tillverkning av livsmedelstråg. (Bild Iggesund Paperboard)

Iggesund skriver att förpackningar av Inverform med en plastbeläggning ger ett betydligt lägre klimatavtryck än vanliga plasttråg och kan dessutom återvinnas i den befintliga förpackningsinsamlingen. Inverform-förpackningarna minskar inte bara klimatavtrycket utan uppfyller även de högsta standarderna för livsmedelshygien och -skydd, vilket innebär bättre livslängd för produkterna och minskat matsvinn.

”Vi var fast beslutna att hitta ett förnybart och återvinningsbart material till livsmedelstråg, som skulle vara mer miljövänligt än plast men samtidigt ha lika goda förpackningsfunktioner genom hela värdekedjan. Inverform är den första produkten i det här sortimentet och vi arbetar med att utveckla nästa generations barriärmaterial eftersom vi ser en ökad efterfrågan på hållbara förpackningslösningar”, säger Stefan Söderberg.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning