I Holland finns världens första plastfria butiksgång

PUBLICERAD: 5 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Den plastfria butiksgången i Ekoplaza-affären i Amsterdam erbjuder livsmedelsprodukter i andra förpackningsmaterial än fossil plast. En del av produkterna är förpackade i enkla och helt komposterbara påsar av växtbaserat biomaterial. (Bild Ekoplaza/A Plastic Planet)

I Amsterdam har livsmedelskedjan Ekoplaza och miljöorganisationen ”A Plastic Planet” lanserat den första butiksgången helt fri från fossilbaserade plastförpackningar.
700 olika produkter inom livsmedel och dagligvaror finns att köpa i den plastfria avdelningen i butiken och dessa produkter är i stället förpackade i material som papper, kartong, glas, metall och i vissa fall enkla, komposterbara och bionedbrytbara, bioplastpåsar, tillverkade av växtmaterial.

Supermarketkedjan Ekoplaza säger att man innan årets slut planerar att införa plastfria butiksgångar i alla sina 74 butiker runt om i Holland.

”Plastförpackningar är inte lämpliga till mat och dryck. Det finns ingen logisk anledning att förpacka något så förgängligt som mat i något så oförstörbart som plast. Vi kan inte återvinna vår väg ut ur plastproblemet och plastförpackade livsmedel och drycker hör inte hemma i en cirkulär ekonomi,”, hävdar gräsrots- och miljöorganisationen ”A Plastic Planet”, som en lång tid propagerat för att stormarknader och livsmedelskedjor bör införa plastfria butiksgångar.

Bakom organisationen ”A Plastic Planet” står Sian Sutherland, grundare av Mio och Mama Mio Skincare, och Fredrikke Magnussen, en av grundarna av livsstilskonceptet Being Human. I sin programförklaring säger de att de inspirerats av organisationen ”A Plastic Ocean” och att ”A Plastic Planet” har ett enda mål, nämligen att skapa gångar och avdelningar fria från plastförpackningar i butiker och stormarknader över hela världen.

”Det här är ett landmärke i den globala kampen mot plastföroreningar. Under lång tid har vi konsumenter matats med lögnen att vi inte kan leva utan plastförpackad mat och dryck, men den här plastfria butiksgången bevisar motsatsen. Nu kan vi se en framtid, där konsumenterna kan välja om de vill ha plastförpackningar eller inte”, sade Sian Sutherland, när Ekoplaza häromdagen invigde sin plastfria avdelning i Amsterdam.

De produkter, som nu säljs i Ekoplazas plastfria butiksgång i Amsterdam, täcker ett brett spektra av livsmedelsprodukter, allt från kött och mejeriprodukter till såser, konfekt, flingor, färsk frukt och grönsaker. Vissa av produkterna är förpackade i enkla och komposterbara påsar, tillverkade i helt växtbaserad bioplastfilm.

”Vi vet att många kunder är dödströtta på att livsmedel är förpackade i lager efter lager av tjock, oförstörbar plast. En sådan här butiksgång, fri från fossila plastförpackningar, blir ett mycket innovativt sätt att testa de komposterbara biomaterialen, som erbjuder ett mer miljövänligt alternativ till konventionella plastförpackningar”, säger Ekoplazas VD Erik Does.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432