Holland planerar förbud mot oxo-nedbrytbar plast

PUBLICERAD: 18 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Så kallade oxo-nedbrytbara plaster bryts inte ner fullständigt utan endast till små, ofta mikroskopiska, plastfragment och –partiklar.|”Om dessa plaster inte längre får tillverkas, kan de inte heller komma ut i vår miljö”, säger Suzanne Kröger från partiet GroenLinks, som lagt fram förslaget om totalförbud mot oxo-nedbrytbara plaster.

I det nederländska parlamentet har lagts fram ett förslag om totalt förbud mot s.k. oxo-nedbrytbara plaster, vilka bryts ner till små plastfragment, som förorenar miljön.
Frankrike och Spanien har tidigare genomfört åtgärder för att begränsa produktion och användning av förpackningar tillverkade av oxo-nedbrytbara plast.

”Ett förbud mot oxo-plaster är ett viktigt steg i kampen mot plastföroreningar”, säger Suzanne Kröger, som är medlem av det nederländska parlamentet och partiet GroenLinks, som lagt fram förslaget.

Det holländska förslaget, som sägs ha fullt stöd i parlamentet, kommer som en följd av att EU-kommissionen tidigare i år meddelade att man har planer på att begränsa användningen av oxo-nedbrytbara plaster i Europa.
Men Holland vill gå ett steg längre och totalförbjuda produktion, försäljning och användning av produkter helt eller delvis tillverkade av oxo-nedbrytbara plaster.

”Om dessa plaster inte längre får tillverkas, kan de inte heller komma ut i vår miljö”, säger Suzanne Kröger.

Användningen av oxo-nedbrytbar plast för påsar, flaskor, etiketter, mm. ökar i vissa delar av världen. Dessa plaster är oftast tillverkade av konventionella fossila plaster, där man tillsatt kemiska ämnen, som gör att plasterna bryts ner, när de exponeras för UV-ljus, syre och värme.

Till skillnad från bionedbrytbara plaster – i regel så kallade bioplaster, tillverkade av växtråvaror eller andra organiska råmaterial – vilka bryts ner fullständigt och inte lämnar några rester kvar, så bryts alltså oxo-nedbrytbara plaster inte ner fullständigt utan lämnar kvar små, ofta mikroskopiska, plastfragment. Dessa rester förorenar miljön inte minst genom att sköljas ut i hav och oceaner. De mikroskopiska plastfragmenten kan också ”osynligt” (luftburna, via fläktar, kläder, etc) komma in i oönskade miljöer och lokaler, där de kan kontaminera livsmedel, läkemedel och andra känsliga produkter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x