Har pappersbärkassar blivit en bristvara genom plastskatten?

PUBLICERAD: 18 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Glada påsar på rymmen!

Sedan skatten på plastbärkassar kraftfullt minskade förbrukningen har den inneburit en ökning för pappersbärkassarna. Att efterfrågan ökat framgick tydligt när jag för ett par dagar sedan besökte en Coopbutik i Helsingborg. Efter att ha självscannat mig igenom butiken skulle jag ha en bärkasse. Jag har inga problem med vare sig plast- eller pappersbärkassar, men den här gången klickade jag för en pappersbärkasse eftersom jag hade en del större produkter. Jag betalade och började leta efter papperskassarna men såg bara de av plast. Blev tvungen att fråga i kassan.

”Papperskassarna är en bristvara och helt slut, men i stället har vi sänkt priset igen på plastbärkassarna så du kan ta ett par sådana i stället”, blev svaret från kassörskan.

Man kan i och för sig fråga sig varför man kan köpa produkter som inte finns hos Coop, men det är inte det intressanta i sammanhanget. Det man måste fråga sig är om det här är något som gäller över hela landet och i så fall hur väl rustade industrin är att leva upp till efterfrågan. I dag finns en tendens att allt som tillverkas av plast ska produceras av fiberbaserade material i stället. Frågan är om det kommer att fungera i längden? Det här var så klart bara en liten indikation i en butik, som dock är en del av den en av de stora kedjorna. Hör gärna av er med synpunkter. Jag säger som Frasier Crane i TV-serien Frasier, ”I´m listening”.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x