Hållbar utveckling ska studeras hos småländska plastindustrier

PUBLICERAD: 18 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Handelskammaren Jönköpings län ska genomföra en studie av småländska plastindustrier och deras förhållning till hållbar utveckling. (Bild Lagan Plast/Patrik Svedberg)|”Vi får nu möjligheten att undersöka potentialen för att ställa om till en mer hållbar plastindustri”, säger Helena Zar Vallin. (Bild Handelskammaren Jönköpings län)|”Genom samverkan kring varandras idéer och initiativ kan vi uppnå minskade koldioxidutsläpp”, säger Mats Jeppsson. (Bild Emballator)

Förpackningskoncernen Emballator ingår i den grupp av plastindustrier i Jönköpings län som ska djupintervjuas i en studie kring hållbar utveckling.

Studien genomförs av Handelskammaren i Jönköping och Emballator deltar som del i styrgruppen för projektet. Ett 30-tal småländska plastföretag kommer att djupintervjuas i en förstudie, som finansieras genom beviljade medel från Tillväxverket och Region Jönköpings län.

”Vi får nu möjligheten att undersöka potentialen för att ställa om till en mer hållbar plastindustri”, säger Helena Zar Vallin. (Bild Handelskammaren Jönköpings län)

Jönköpings län är det mest plastindustritäta området i norra Europa och det finns många plastbearbetande företag. Tillsammans förbrukar de en stor mängd plastråvara och enligt Handelskammaren Jönköpings län finns det en outnyttjad potential i att minska branschens utsläpp av koldioxid.

”Samordning är en nödvändighet för att gemensamt klara av omställning och innovation till en mer hållbar produktion i syfte att behålla och öka företagens konkurrenskraft”, skriver Handelskammaren i ett pressmeddelande.

Förstudien fokuserar på cirkulär ekonomi med hållbara material, samordnade logistikflöden och en identifiering av kompetensbehov vid omställningen mot hållbar produktion. Projektet bygger på ett stort engagemang från många företag i regionen.

”Vi är mycket glada åt att vi nu har fått den här möjligheten att undersöka viljan, intresset och potentialen för att ställa om till en mer hållbar plastindustri”, säger Helena Zar Vallin, VD för Handelskammaren Jönköpings län.

”Genom samverkan kring varandras idéer och initiativ kan vi uppnå minskade koldioxidutsläpp”, säger Mats Jeppsson. (Bild Emballator)

Emballator deltar i projektets styrgrupp genom Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center, som är beläget i anslutning till Emballator Lagan Plast.

”Emballator liksom många andra företag tar stort eget ansvar för att minska klimatpåverkan på sina produkter och tjänster, men det är genom dialog och samverkan med andra, som vi kan bygga vidare på varandras idéer och initiativ för att verkligen få genomslag i minskade koldioxidutsläpp”, säger Mats Jeppsson, som arbetar dagligen med att utveckla hållbara förpackningslösningar.

Projektet startar i januari 2022 och kommer att pågå i nio månader.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx