Hallandsklubb vann Pantameras pantningstävling – nu igen!

PUBLICERAD: 26 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Glommens IF-medlemmarna (fr. v.) Håkan Mårtensson, Bengt ”Sotten” Karlsson, Krister Bengtsson, Leif Svensson och Hans-Erik Espeby. Visar upp en del av sina insamlade pantburkar och -flaskor. (Bild pressbild)|Rickard Andersson är strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack. (Bild Pantamera)

Klubben Glommens IF i Falkenberg vann 2021 års upplaga av Pantameras miljö- och pantningstävling Föreningskampen. Det var andra året i rad som segern gick till den halländska idrottsföreningen.

Under 2021 genomfördes Föreningskampen för nionde året och trots Corona-pandemin deltog över 2.000 föreningar under året. Sammanlagt samlade föreningar och klubbar in över 15 miljoner burkar och PET-flaskor vilket gav över 13 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv.

Rickard Andersson är strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack. (Bild Pantamera)

”Pandemin gjorde 2021 till ännu ett tufft år för svenskt föreningsliv. Begränsningarna innebar färre sammankomster, cuper, matcher och lagaktiviteter – sammanhang där föreningarna kunde samla in pant. Att så många föreningar ändå valt att samla pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan och samtidigt göra en fin insats för miljön, är mycket glädjande”, säger Rickard Andersson, strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack.

Den segrande föreningen Glommens IF lyckades under fjolåret samla in hela 191.250 burkar och flaskor och förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15.000 kronor.

Närmast efter Glommens IF kom Ljungskile SK i Uddevalla kommun, som samlade in 178.492 burkar och flaskor och på tredje plats kom SHK Hockey i Tierps kommun med 160.817 insamlade burkar och flaskor. (Utförlig prislista med mera finns HÄR!)

Tävlingen Föreningskampen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant.

Under 2021 implementerade Pantamera en ny utbetalningslösning på storpantarautomaterna Pantamera Express. Lösningen gör det möjligt för föreningar att själva panta i storpantarautomaterna och få in pantpengen på sitt konto och vem som helst, som pantar i Pantamera Express-automaterna, kan dessutom skänka sina pantpengar till sin favoritförening, under förutsättning att den är med i Pantameras föreningskoncept.

”Vi kan se att över 50 procent av alla föreningar, som är med i vårt föreningskoncept, antingen själva har pantat i en Pantamera Express, eller har fått pengar donerade till sig via en sådan automat. Det är ett bra kvitto på att tjänsten uppskattas”, säger Rickard Andersson.

2021 års Föreningskampen har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 13 miljoner kronor i insamlade pantpengar. Den insamlade panten motsvarar dessutom en koldioxidbesparing på omkring 1.500 ton.

”Att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv känns extra bra ett år som 2021. Föreningskampen är verkligen ett win-win-koncept, som bidrar både till föreningslivet och till miljön”, avslutar Rickard Andersson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy