Fyra svenska förpackningar erhöll World Star-utmärkelser

PUBLICERAD: 11 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappa Sveriges wellpappbaserade förpackningslösning för säker transport av onlinebeställda färska blommor belönades med en World Star.

I den globala förpackningstävlingen World Star, arrangerad av World Packaging Organisation (WPO), belönades fyra svenskproducerade förpackningar med den prestigefyllda World Star-utmärkelser. Samtliga fyra förpackningar, som tidigare har tilldelats den nordiska utmärkelsen ScanStar, är tillverkade i wellpapp.

Sammanlagt 194 vinnare i World Star-tävlingen, fördelade på 12 olika kategorier utsågs vid ett jurysammanträde och offentliggjordes den 7 januari i år. Själva prisceremonin är planerad att hållas i maj 2021.

Här är de svenska Worlds Star-vinnarna:

Flower Box från Smurfit Kappa Sverige
En wellpappförpackning som gör det möjligt att skicka färska online-beställd blommor på ett funktionellt, ekonomiskt och säkert sätt.
”Förpackningen ger kunden en utmärkt öppningsupplevelse, som förbättrar varumärkesuppfattningen och stimulerar till återköp”, skriver juryn.

Bright Box från Mondi Ansbach och aPak AB
En wellpappbaserad förpackningslösning för globala leveranser av Volvo Cars strålkastare.
”Med en mer effektiv och nu 100 procent biobaserad design erbjuder den nya lösningen säkrare och mer tillförlitliga transporter, enklare hantering, bättre ekonomi och framför allt – en bättre miljösituation”, enligt juryn.

Coffin från DS Smith Sverige
Ett alternativ till traditionella begravningskistor, tillverkad i wellpapp.
”Både miljömässiga och ekonomiska fördelar på grund av lägre utsläpp och lägre kostnader längs hela kedjan: tillverkning, transport och slutanvändning”, är juryns motivering.

Brakebooster från Mondi Ansbach och aPak AB
En wellpapplösning för transport av känsliga brake booster-komponenter till Volvos anläggningar runt om i världen.
”Konstruktionen erbjuder bättre skydd och fyllnadsgrad samtidigt som den kraftigt minskar vikt, materialanvändning, monteringstid och utrymme under transport”, skriver juryn bl a.

Av övriga nordiska länder gick sammanlagt fem World Star-utmärkelser till Finland (2), Norge (2) och Danmark (1).

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy