Full rulle på Metsä Boards kartonginvestering i Husum

PUBLICERAD: 10 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Full rulle på ombyggnaden av kartongmaskinen vid Husums bruk, där rullhanteringen kommer att bli helt automatiserad. (Bild Metsä Board)|På Husums bruk utanför Örnsköldsvik bygger Metsä Board om en kartongmaskin för drygt två miljarder kronor. (Bild Metsä Board)

Metsä Boards investeringsprojekt för ökade produktion vid Husums kartongbruk rullar på och uppstart av den förnyade kartongmaskinen beräknas ske hösten 2023 med full produktionskapacitet i slutet av 2025.

På Husums bruk utanför Örnsköldsvik bygger Metsä Board om en kartongmaskin för drygt två miljarder kronor. (Bild Metsä Board)

Det var i augusti i fjol som Metsä Board meddelade att man skulle investera drygt två miljarder kronor i ökad produktionskapacitet av falskartong vid sitt svenska kartong- och massabruk Husum, utanför Örnsköldsvik. Investeringen skulle göras för att möta den växande efterfrågan på hållbart producerade förpackningsmaterial och ombyggnaden av kartongmaskin BM1 i bruket skulle innebära en ökning av produktionskapaciteten av falskartong vid bruket med 200.000 ton, från 400.000 till 600.00 ton. (Läs mer HÄR)

Metsä Board skriver nu i ett pressmeddelande att projektering och anläggningsarbeten har pågått i flera månader. Bland annat ska kartongmaskinen förlängas med 54 meter, vilket kräver en utbyggnad även av maskinhallens källare.

”Vi har byggt en byggnad i byggnaden för att kunna utföra de omfattande rivningsarbetena på ett säkert sätt och samtidigt fortsätta kartongproduktionen på BM1”, berättar Håkan Jonsson, projektledare.

Utbyggnaden av falskartongmaskinen har planerats med hjälp av simulering och 3D-modeller. Kartongmaskinens torkparti kommer att förlängas, och rullhanteringen blir helt automatiserad. Flera förbättringar av infrastrukturen görs för en smidig drift. Alla stora maskininköp för projektet har genomförts, med Valmet som huvudleverantör.

Metsä Boards projektorganisation är bemannad med 24 personer och dessutom arbetar några deltid med projektet. Ytterligare resurser för installation och driftsättning kommer senare. För närvarande arbetar cirka 30 entreprenörer på plats, främst med anläggningsarbeten.

Uppstarten av den förnyade kartongmaskinen är planerad till hösten 2023 och full produktionskapacitet beräknas uppnås i slutet av 2025.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620