Full rulle på Metsä Boards kartonginvestering i Husum

PUBLICERAD: 10 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Full rulle på ombyggnaden av kartongmaskinen vid Husums bruk, där rullhanteringen kommer att bli helt automatiserad. (Bild Metsä Board)|På Husums bruk utanför Örnsköldsvik bygger Metsä Board om en kartongmaskin för drygt två miljarder kronor. (Bild Metsä Board)

Metsä Boards investeringsprojekt för ökade produktion vid Husums kartongbruk rullar på och uppstart av den förnyade kartongmaskinen beräknas ske hösten 2023 med full produktionskapacitet i slutet av 2025.

På Husums bruk utanför Örnsköldsvik bygger Metsä Board om en kartongmaskin för drygt två miljarder kronor. (Bild Metsä Board)

Det var i augusti i fjol som Metsä Board meddelade att man skulle investera drygt två miljarder kronor i ökad produktionskapacitet av falskartong vid sitt svenska kartong- och massabruk Husum, utanför Örnsköldsvik. Investeringen skulle göras för att möta den växande efterfrågan på hållbart producerade förpackningsmaterial och ombyggnaden av kartongmaskin BM1 i bruket skulle innebära en ökning av produktionskapaciteten av falskartong vid bruket med 200.000 ton, från 400.000 till 600.00 ton. (Läs mer HÄR)

Metsä Board skriver nu i ett pressmeddelande att projektering och anläggningsarbeten har pågått i flera månader. Bland annat ska kartongmaskinen förlängas med 54 meter, vilket kräver en utbyggnad även av maskinhallens källare.

”Vi har byggt en byggnad i byggnaden för att kunna utföra de omfattande rivningsarbetena på ett säkert sätt och samtidigt fortsätta kartongproduktionen på BM1”, berättar Håkan Jonsson, projektledare.

Utbyggnaden av falskartongmaskinen har planerats med hjälp av simulering och 3D-modeller. Kartongmaskinens torkparti kommer att förlängas, och rullhanteringen blir helt automatiserad. Flera förbättringar av infrastrukturen görs för en smidig drift. Alla stora maskininköp för projektet har genomförts, med Valmet som huvudleverantör.

Metsä Boards projektorganisation är bemannad med 24 personer och dessutom arbetar några deltid med projektet. Ytterligare resurser för installation och driftsättning kommer senare. För närvarande arbetar cirka 30 entreprenörer på plats, främst med anläggningsarbeten.

Uppstarten av den förnyade kartongmaskinen är planerad till hösten 2023 och full produktionskapacitet beräknas uppnås i slutet av 2025.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}