FTI lanserar pizzaförpackning med återvinningsinstruktioner!

PUBLICERAD: 19 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

På pizzaförpackningens baksida finns FTI:s återvinningsinstruktioner.|”Flyttpizzakartongen” skickas ut till 20.000 unga vuxna, som nyligen anmält flyttning.
|Inne i förpackningen finns pizzamästaren Amir Bozaghians re:cept på den vinnande Margherita-pizzan.
|Pizzabagaren Amir Bozaghian vann Pizza-SM 2018.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) har inlett ett samarbete med vinnaren av pizza-SM 2018, Amir Bozaghian, som innebär att receptet på en ”flyttpizza” skickas ut till 20.000 unga vuxna, som nyligen gjort flyttanmälan. Receptet är tryckt på en specialdesignad pizzaförpackning som även är försedd med återvinningsinstruktioner från FTI..!

Det så kallade ”re:ceptet” kan vara världens första pizzarecept med återvinningsinstruktioner! I dagarna kommer tusentals 27-32 åringar, som gjort flyttanmälan i oktober, att få det unika re:ceptet hemskickat till sig. Bakom re:ceptet står –  förutom FTI – pizzabagaren Amir Bozaghian, från den flerfaldigt prisbelönta pizzerian Vezzo i Umeå. Amir Bozaghian har skrivit ner ingredienser och instruktioner, som behövs för att tillaga hans prisbelönta Margherita.

”Det är oerhört kul att vara en del i detta projekt. Nu har jag chansen att skänka glädje genom mina pizzor och även lite kunskap om hur man kan leva ett gott och hållbart liv”, säger Amir Bozaghian.  

Utöver listan med ingredienser och instruktioner innehåller re:ceptet även tips på hur man återvinner förpackningar, såsom plast-, pappers- och metallförpackningar. Delar av pizzakartongen går också att ta loss så att man på ett snyggt och enkelt sätt kan spara re:ceptet hemma.

”Vi vill utbilda unga vuxna om återvinning på ett roligt men också effektivt sätt. Det kan ju vara lite svårt att ändra rutiner, men vi har sett i egna undersökningar att den första tiden i eget boende är ett bra tillfälle att etablera nya rutiner. Just åren runt 27-32 är en period då många unga vuxna skaffar sig ett permanent boende”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432