Framgång för Brobygrafiska i Pro Cartons designtävling

PUBLICERAD: 24 september 2018
UPPDATERAD: 25 januari

De glada vinnarna från Brobygrafiska, Marie Falk (t.v.) och Erika Svensson, tillsammans med Mats Olsson, lärare i Förpackningskonstruktion vid Brobygrafiska.|Marie Falks vinnande bidrag ”Save the Trip” är en reseförpackning i form av en allt-i-ett lösning.
|Den lyxiga och annorlunda presentförpackningen ”Björkö Duo Bag” vann i kategorin Creative Cartonboard Packaging Food & Drink.

När de fyra vinnande bidragen i Pro Cartons internationella designtävling Young Designers Awards presenterades, visade det sig att hälften av vinnarna kom från svenska Brobygrafiska!

Prisutdelningen ägde rum i Lettlands huvudstad Riga och på plats från Brobygrafiska fanns läraren Mats Olsson och designstudenterna Marie Falk och Erika Svensson.

Spänningen var stor, när vinnarna av de fyra kategorierna skulle presenteras – och den förbyttes snabbt i stort jubel hos de tillresta representanterna från Brobygrafiska, när det stod klart att man kammat hem segrarna i kategorierna Creative Cartonboard Packaging All och Creative Cartonboard Packaging Food & Drink.

Den vinnande förpackningen i Creative Cartonboard Packaging All har designats av Marie Falk, som examinerades från Brobygrafiska i våras. Och det är andra gången i rad som hon vinner i Young Designers Awards – en prestation som ingen annan lyckats med!

”Det känns helt galet samtidigt som det självklart är otroligt roligt”, kommenterade Marie Falk sin ”dubbelseger”.

Marie Falks vinnande bidrag heter ”Save the Trip” och det är en reseförpackning i form av en allt-i-ett lösning där både nyttig mat och lekar att roa sig med i bilen får plats. Dessutom tar den liten plats i soporna, när man slänger den efter användandet.

I kategorin Creative Cartonboard Packaging Food & Drink segrade bidraget “Björkö Duo Bag”, som skapats av Erika Svensson tillsammans med Alva Nyström och Desiré Persson. De två sistnämnda var ej närvarande vid prisgalan i Riga.

”Björkö Duo Bag” är en lyxig och innovativ presentförpackning, som med sin ”dragspelsformade” konstruktion väcker uppmärksamhet och nyfikenhet. Förpackningen är perfekt för att använda om man vill ge bort exempelvis drycker i mindre flaskor eller ha med sig som bidrag till en god middag med vänner eller släkt.

”Det känns otroligt kul att de lyfter oss unga designers och att de verkligen vill uppmärksamma oss. Alla vi i min grupp är otroligt glada över det här”, sade Erika Svensson när segern var klar.

De vinnande svenska förpackningarna kommer snart att finnas utställda i Brobygrafiskas Showroom i Sunne, där besökare kan se och känna på dem.

”De här studenterna är helt klart värda den här vinsten – förpackningarna de har skapat är riktigt, riktigt bra och jag är mycket stolt över våra studerande”,  säger Mats Olsson, lärare i Förpackningskonstruktion vid Brobygrafiska.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x