Fossil plast i engångsprodukter skall nu fasas ut i Frankrike

PUBLICERAD: 14 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Frankrike ska fasa ut konventionella oljebaserade plaster i engångsartiklar som tallrikar

Franska regeringen beslöt den 1 september att lagstifta om att fasa ut användandet av oljebaserad plast i engångsprodukter som tallrikar, bägare och bestick. Det skriver Plastic News.
Till år 2020 ska hälften av den fossila plasten vara borta och i stället ersättas av plaster baserade på organisk råvara och fem år senare ska 60 procent av plastmaterialet i sådana engångsprodukter komma från biomaterial. Beslutet ska gälla alla produkter, oavsett om de tillverkats i Frankrike eller utomlands.

Det franska beslutet har dock fått hård kritik, bland annat från den oberoende organisationen Pack2Go Europe i Belgien, som menar att beslutet strider mot EU:s regler om fri handel över gränserna.

”Det finns inga fasta bevis på att plaster från biomaterial är bättre än traditionella fossila plaster i just denna typ av produkter. Vi funderar nu på att vidta rättsliga åtgärder, fast det är ju egentligen EU-kommissionen ska att agera”, säger Eamonn Bates från Pack2Go Europe.

Enligt Plastic News är beslutet en följd av att den franska regeringen helt vill förbjuda användandet av det omdiskuterade tillsatsämnet bisfenol A (BPA). I dag är det förbjudet i Frankrike att använda BPA i produkter, som kommer i kontakt med livsmedel. Förbudet gäller dock inte produkter, som exporteras från Frankrike, vilket innebär att samma tillverkare kan sälja produkter med BPA utomlands, men måste se till att samma produkter är helt BPA-fria, om de säljs på hemmamarknaden.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432