Förvirrande etikettinformation försvårar återvinning av plast

PUBLICERAD: 26 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Kan den här förpackningen återvinnas?”. (Bild från undersökningsrapporten)

En stor global undersökning av återvinnings- och hållbarhetsmärkning på plastförpackningar hävdar att endast 17 procent av de bedömda etiketterna ger konsumenterna bra kvalitetsinformation kring bland annat hur plastförpackningarna ska återvinnas.

Undersökningen, som har titeln ”A Global Mapping and Assessment of Standards, Labels and Claims on Plastic Packaging” och som utförts av FN: s miljöprogram, Consumers International och nätverket One Planet, fann att 20 procent av informationen på de undersökta förpackningar fick ett klart negativt omdöme av konsulterade experter och 17 procent var klart positiva, medan resterande etiketter fick blandade eller neutrala omdömen.

Enligt författarna till undersökningsrapporten är informationen till konsumenterna ofta oklar, vilket leder till förvirring och misstro. Enligt rapporten finns det en brist på standardisering vilket gör att enskilda varumärken skapar sina egna etiketter utan certifiering från tredje part.

Enligt författarnas åsikt är en global, övergripande strategi det enda sättet att ta itu med problemen och i rapporten har de också skapat fem rekommendationer, som kan användas globalt för att skapa bättre och konsekvent hållbarhetsmärkning av plastförpackningar och göra valet enkelt för konsumenterna.

”Konsumenterna blir alltmer medvetna om plastens inverkan på miljön, men informationen på plastförpackningar är inte alltid tydlig och användbar. Våra fem globala rekommendationerna för åtgärder gör det möjligt för konsumenter att göra hållbara val”, säger Helena Leurent, generaldirektör för Consumers International i en kommentar till undersökningsrapporten.

Hela rapporten kan läsas/laddas ner HÄR (PDF, engelska)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x