Försiktig framtidsoptimism nu när baksmällan är över...

PUBLICERAD: 20 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Handlarnas framtidstro vänder uppåt

De svenska handlarnas framtidstro vände uppåt i februari, efter januaris ”julhandelsbaksmälla”. Men fortfarande ser en majoritet av de handlarna negativt på framtiden. Det framgår av februari månads Handelsbarometer, som nu publicerats av Svensk Handel.

I januari publicerade Svensk Handel en Handelsbarometer, som var starkt pessimistisk. Efter 2016 års julhandel hade en januaribaksmälla uppenbarat sig och den drabbade framförallt dagligvaruhandeln, där framtidstron sjönk kraftigt. 

”Julhandelns optimism har byts mot osäkerhet inför det nya året och framtidsindikatorn dyker. Det är ett bekymmersamt läge”, kommenterade Svensk Handels chefekonom Jonas Arnberg januari månads Handelsbarometer.

Men i den nu publicerade Handelsbarometern för februari månad, tycks den negativa trenden ha vänt och en viss försiktig optimism finns hos handlarna. Det är framförallt handlarnas förväntningar på försäljningsutvecklingen som ökar. Utsikterna för lönsamhet och antal anställda är däremot kvar på minus. Dessutom är sällanköpshandlarna mer pessimistiska än dagligvaruhandlarna.

”Handlarna är förhoppningsfulla inför försäljningens utveckling, men när det kommer till lönsamhet och anställningar är det fortsatt fler handlare som är negativa”, säger Jonas Arnberg.

Av Handelsbarometern framgår också att handlarna är mer optimistiska, när det kommer till den egna butiken än för branschen som helhet.

I månadens Handelsbarometer fick handlarna också svara på hur de bedömer e-handelns utveckling de kommande åren. En majoritet av handlarna tror att e-handeln år 2025 kommer att utgöra minst 20 procent av försäljningen inom den bransch, där de verkar.

Det påverkar handelns kompetensbehov och lite drygt varannan sällanköpsvaruhandlare anser att digitaliseringen ställer nya krav på den personal, som de rekryterar.

”Det digitala skiftet förändrar förutsättningarna för handeln och ställer krav på ny typ av kompetens. För handeln är det viktigt att det finns utbildningar, som kan svara mot det nya behovet”, säger Jonas Arnberg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432