Förpackningskoncernen Bemis tvingas att dra åt svångremmen

PUBLICERAD: 7 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi har insett att vår affärsmodell kräver förbättring och förändring”|erkänner Bemis VD och koncernchef William F Austen. (Bild Bemis)

Globala förpackningskoncernen Bemis Company Inc., med huvudsäte i Neenah, Wisconsin, USA, har hamnat i ett ekonomiskt krisläge och tvingas nu att dra åt svångremmen. Bolaget meddelar att man ska spara in minst 65 miljoner dollar (drygt en halv miljard kronor) genom att stänga fyra fabriker och säga upp 500 anställda. Bemis ska också reorganisera sin administration och utveckla sitt produktutbud.

Merparten av uppsägningarna kommer att beröra Bemis-personal i USA och Latinamerika, vilka arbetar inom företagets administration, enligt Bemis VD och koncernchef William F Austen.

Vilka fyra anläggningar, som kommer att stängas ner, har inte offentliggjorts, men enligt företagets ekonomidirektör Mike Clauer, kommer produktionen vid dessa fabriker att överföras till andra Bemis-enheter.

I ”svångremsplanen” ingår också att Bemis ska dra ner på på kostnader för resor, varutransporter, externa lagerkostnader, mm.

Vidare ska Bemis långsiktigt se över och utveckla sin produktmix och även rikta in sig på nya marknadssegment.

”Vi har insett att vår affärsmodell kräver förbättring och förändring. Vår bas är konsumentförpackningar, som produceras i stora volymer, och den ska vi inte ändra på. Men marknadens preferenser håller på att förändras och det gör att vi i framtiden även måste anpassa delar av vårt produktutbud till små och medelstora kunder och även till fler icke-livsmedelsapplikationer”, säger William Austen. 

————————————————————-
Bemis Company Inc. är ett av USA:s mest anrika förpackningsföretag. Bolaget grundades redan 1858 och har sedan dess växt till en jättekoncern, som i dag sysselsätter 17.000 anställda i 60 anläggningar runt om i världen och har en årsomsättning på cirka 5 miljarder dollar (drygt 32 miljarder kronor).
Bemis levererar olika typer av förpackningar och självhäftande etikettmaterial till ledande globala aktörer inom livsmedel, konsumentsprodukter, hälsovård, etc.
Divisionen Bemis Europe har sitt huvudkontor i Belgien och har fyra tillverkningsanläggningar i Storbritannien (2), Belgien och Finland. Dessutom har Bemis Europe försäljningskontor i ett flertal europeiska länder, inklusive Danmark, Norge och Sverige.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x