Förpackningsgrossisten Antalis säljs till japanska bolaget KPP

PUBLICERAD: 2 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi ser mycket positivt på nyheten om en ny ägarstruktur för Antalis-gruppen”, säger Håkan Askenberger, VD Antalis AB. (Bild Antalis)

Japanska pappersdistributören Kokusai Pulp & Paper (KPP) har tecknat ett bindande optionsavtal om köp av globala pappers- och förpackningsgrossisten Antalis. Avtalet omfattar dels köp av alla aktier, som innehas av Sequana, Antalis majoritetsaktieägare, dels ett aktieköpeavtal för köp av alla aktier, som innehas av Bpifrance Participations, samt ett omstruktureringsavtal med Antalis befintliga kreditgivare.

”Vi ser mycket positivt på nyheten om en ny potentiell ägarstruktur för Antalis-gruppen. Det japanska företaget Kokusai Pulp & Paper passar Antalis på ett fint sätt både geografiskt, där vi nu får en starkare täckning över fler kontinenter och strategiskt, där vi delar en gemensam målbild”, kommenterar Håkan Askenberger, VD för svenska Antalis AB.

Pappersdistributionskoncernen KPP har verksamheter i Japan, Asien och Australien och omsätter cirka 3,2 miljarder euro (ca 35 miljarder kronor). KPP:s förvärv av Antalis förväntas skapa en världsledande aktör inom distribution av papper, förpackning och visuell kommunikation med verksamheter i Asien, Europa, Australien och Latinamerika.

Antalis koncernstyrelse välkomnar den planerade kombinationen med KPP, vilket markerar en framgångsrik avslutning på Antalis sökande efter en ny aktieinnehavsstruktur med syfte att stödja genomförandet av bolagets strategiska plan. Det förvärvsförslag, som lämnats in av KPP, valdes efter en öppen och konkurrenskraftig process.

”Antalis, dess ledning och anställda är mycket nöjda med den här kombinationen med KPP, som gör det möjligt att öppna ett nytt kapitel i vår internationella utveckling. Det kommer att ge Antalis de nödvändiga medlen för att stödja vår utveckling och stärka vår marknadsposition”, säger Hervé Poncin, koncernchef för Antalis.

Säljoptionsavtalet undertecknades den 31 mars 2020 av Kokusai Pulp & Paper Co., Ltd.

—————————————–
Antalis är en ledande europeisk B2B-leverantör av papper, förpackningar och visuell kommunikation och rapporterade år 2019 en omsättning på 2,1 miljarder euro. I Sverige har Antalis funnits i mer än 100 år, bland annat under tidigare namnet Svenskt Papper och Map. Det svenska huvudkontoret ligger i Haninge, utanför Stockholm Antalis-koncernen har ca 4.7 anställda och betjänar fler än 115.000 företagskunder och tryckerier i 39 länder via 117 distributionscentraler. 

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x