Flexibelt omslag till Snickers vann årets Bioplast-Oskar

PUBLICERAD: 1 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Populära Snickers är nu förpackad i ett flexibelt omslag tillverkat av bioplast.|Från ”Oskars”-utdelningen. Fr. v. Thijs Rodenburg

Ett flexibelt bioplastomslag till godisjätten Mars välkända chokladkaka Snickers har tagit hem årets upplaga av utmärkelsen Global Bioplastics Award, även kallad Bioplast-Oskar. Priset delades ut i samband med bioplastorganisationen European Bioplastics årliga tvådagarskonferens, som nyligen avhållits i Berlin.
Global Bioplastics Award arrangeras av tidningen bioplastics MAGAZINE och i år var det elfte gången som priset delades ut.

Det bioplastbaserade omslaget till Snickers, som vann årets Bioplast-Oskar, är ett samarbete mellan flera företag: konfektyrproducenten Mars, nederländska bioplasttillverkaren Rodenburg Biopolymers, Dubai-baserade BoPP-filmspecialisten Taghleef och förpackningsföretaget Mondi.

Hela projektet med omslaget till Snickers började med att en produktchef på Mars fabrik i holländska Veghel kontaktade Rodenburg och frågade om de kunde leverera ett bioplastbaserat omslag till Snickers som var lika bra, som det man för tillfället använde. Det nya materialet skulle vara biobaserat men inte nödvändigtvis bionedbrytbart. Det skulle inte orsaka miljönedsmutsning vid kvittblivning och vara allmänt oskadligt för miljön. Ett annat krav var att biomaterialet skulle vara tillverkat av organiska restprodukter, för att inte konkurrera med livsmedelsprodukter och att det skulle vara skalbart och har ett mindre koldioxidavtryck än det material, som användes för stunden.

”Vi sa till produktchefen att visst kunde vi leverera ett sådant material”, berättar Rodenburgs chef  Thijs Rodenburg, ”men sedan insåg vi att vi måste ju leva upp till det löftet också..!”

För att tillgodose önskemålen och kraven från Mars utvecklade Rodenburg en speciell materialblandning, som bestod av en bioplast tillverkad av stärkelse från potatisblast – en andra generationens biomassa från en industriell potatishantering – och en mindre del mjölksyrabaserad PLA-bioplast.

För att ge bioplastfilmen de rätta och önskade egenskaperna anlitades Taghleef, som är en av världens största producenter av BoPP-film (biaxialt orienterad polypropen) och s.k. CPP-film (cast polypropen). Efter ett antal provkörningar på Taghleefs europeiska BoPP-linjer, fick man fram ett filmmaterial med de önskade egenskaperna och detta material försågs sedan med önskat tryck av Mondi.

Vid prisceremonin på bioplastkonferensen i Berlin var det bioplastics MAGAZINEs chefredaktör Michael Thielen som delade ut priset – en 3D-tryckt specialplakett bestående av bioplast, mässing och koppar – till en något överraskad Thijs Rodenburg.

”Vi blev förvånade över att vi vann. Men jag tror att det var viktigt att ett så stort varumärke som Mars tog steget och började använda bioplaster. Det är perfekt och ett stort steg för hela bioplastkonceptet!”, sade Thijs Rodenburg i sitt tacktal.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning