Flexibelt omslag till Snickers vann årets Bioplast-Oskar

PUBLICERAD: 1 december 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Populära Snickers är nu förpackad i ett flexibelt omslag tillverkat av bioplast.|Från ”Oskars”-utdelningen. Fr. v. Thijs Rodenburg

Ett flexibelt bioplastomslag till godisjätten Mars välkända chokladkaka Snickers har tagit hem årets upplaga av utmärkelsen Global Bioplastics Award, även kallad Bioplast-Oskar. Priset delades ut i samband med bioplastorganisationen European Bioplastics årliga tvådagarskonferens, som nyligen avhållits i Berlin.
Global Bioplastics Award arrangeras av tidningen bioplastics MAGAZINE och i år var det elfte gången som priset delades ut.

Det bioplastbaserade omslaget till Snickers, som vann årets Bioplast-Oskar, är ett samarbete mellan flera företag: konfektyrproducenten Mars, nederländska bioplasttillverkaren Rodenburg Biopolymers, Dubai-baserade BoPP-filmspecialisten Taghleef och förpackningsföretaget Mondi.

Hela projektet med omslaget till Snickers började med att en produktchef på Mars fabrik i holländska Veghel kontaktade Rodenburg och frågade om de kunde leverera ett bioplastbaserat omslag till Snickers som var lika bra, som det man för tillfället använde. Det nya materialet skulle vara biobaserat men inte nödvändigtvis bionedbrytbart. Det skulle inte orsaka miljönedsmutsning vid kvittblivning och vara allmänt oskadligt för miljön. Ett annat krav var att biomaterialet skulle vara tillverkat av organiska restprodukter, för att inte konkurrera med livsmedelsprodukter och att det skulle vara skalbart och har ett mindre koldioxidavtryck än det material, som användes för stunden.

”Vi sa till produktchefen att visst kunde vi leverera ett sådant material”, berättar Rodenburgs chef  Thijs Rodenburg, ”men sedan insåg vi att vi måste ju leva upp till det löftet också..!”

För att tillgodose önskemålen och kraven från Mars utvecklade Rodenburg en speciell materialblandning, som bestod av en bioplast tillverkad av stärkelse från potatisblast – en andra generationens biomassa från en industriell potatishantering – och en mindre del mjölksyrabaserad PLA-bioplast.

För att ge bioplastfilmen de rätta och önskade egenskaperna anlitades Taghleef, som är en av världens största producenter av BoPP-film (biaxialt orienterad polypropen) och s.k. CPP-film (cast polypropen). Efter ett antal provkörningar på Taghleefs europeiska BoPP-linjer, fick man fram ett filmmaterial med de önskade egenskaperna och detta material försågs sedan med önskat tryck av Mondi.

Vid prisceremonin på bioplastkonferensen i Berlin var det bioplastics MAGAZINEs chefredaktör Michael Thielen som delade ut priset – en 3D-tryckt specialplakett bestående av bioplast, mässing och koppar – till en något överraskad Thijs Rodenburg.

”Vi blev förvånade över att vi vann. Men jag tror att det var viktigt att ett så stort varumärke som Mars tog steget och började använda bioplaster. Det är perfekt och ett stort steg för hela bioplastkonceptet!”, sade Thijs Rodenburg i sitt tacktal.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x