Flexibel och stark bioplast kan ersätta oljebaserad PP

PUBLICERAD: 2 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya PLA-baserade bioplasten från spanska Aimplas kan ersätta PP i livsmedelsförpackningar.

Spanska plastföretaget Aimplas har utvecklat en flexibel PLA-baserad bioplast, som är 200 procent mer motståndskraftig mot yttre påverkan än tidigare PLA-plaster. Den nya bioplasten betecknas som så stark och motståndskraftig att den anses kunna användas istället för konventionell polypropen (PP) vid tillverkning av olika plastprodukter som livsmedelförpackningar och biomedicinska produkter.

Aimplas nya bioplast har utvecklats inom ramen för EU:s innovationsprogram InnoREX, där elva företag och teknikcentra deltagit under koordination av tyska Fraunhofer-institutet för kemiteknik.

I InnoREX-programmet användes en extruder som en reaktor för att producera polymjölksyra (PLA) från laktid. Tekniken gör att man inte behöver använda kemiska katalysatorer samt att man kan använda alternativa energikällor som mikrovågor eller ultraljud för att förbättra reaktionens kinetik. Tekniken innebär också att inga metallpartiklar förekommer i processen, vilket ger en miljövänligare och renare tillverkning.

Under processen gjordes också ingående mätningar hur viskositeten hos materialet förändrades och hur egenskaperna hos biopolymererna kunde modifieras genom tillsättning av additiver och/eller fyllmedel. Det var i detta skede, som man uppnådde den modifierade PLA-plasten, som är mer flexibel och dubbelt så motståndkraftig mot yttre påverkan som tidigare varianter.

Det nya materialet kan behandlas och formas genom formsprutning eller termoformning och därmed användas i applikationer, där man vanligen använder oljebaserad PP. Elimineringen av metallpartiklar gör det också möjligt att använda de nya biopolymererna inom nya sektorer, som exempelvis biomedicin.

Aimplas skriver att tillverkningsprocessen gör det möjligt att tillverka den nya motståndkraftiga PLA-plasten i bulkskala och att det också finns möjlighet att processa den genom extrudering.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish