Flera miljoner ton plast hamnar i haven varje år!

PUBLICERAD: 15 februari 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Stora mängder plast hamnar varje år i oceaner och hav. Plasten|som är så gott som onedbrytbar

Årligen förorenas våra världshav med mellan 4 och 12 miljoner ton plast. Det visar en färsk undersökning om avfall i haven, som utförts av National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) vid University of California i Santa Barbara. Forskarna säger också att mängderna plastavfall i haven kan fördubblas inom tio år, om inget görs.
Detta är första gången, som man kunnat uppskatta vilka mängder av plastavfall, som årligen tillförs världshaven.

Enligt undersökningsteamet motsvarar de mängder plastavfall, som varje år dumpas eller spolas ut i haven, mellan 1,5 och 4,5 procent av den totala världsproduktionen av plast.

”För första gången kan vi ge en siffra på mängden plast, som tillförs haven varje år. Och det är först nu vi kan få en verklig känsla av storleken på detta problem” säger Kara Lavender Law, som ingått i studien och som är forskningsprofessor vid Massachusetts-baserade Sea Education Association.

Den enda underbyggda uppskattningen, som tidigare funnit kring mängden plastavfall, som årligen tillförs världshaven, är från 1975, då the National Academy of Sciences i USA uppskattade att 0,1 procent av världens samlade plastproduktion hamnade i haven.

I den aktuella undersökningen har man utgått från hur mycket plastavfall, som länder med havskust genererar och sedan uppskattat att mellan 15 – 40 procent av detta avfall hamnar i haven. Sammanlagt 192 länder har ingått i undersökningen.

”Vissa av de 192 länderna i undersökningen saknar ett formellt nationellt system för avfallshantering och hantering av fast avfall prioriteras lägre än avloppsrening och rent vatten”, säger professor Jenna Jambeck vid University of Georgia, som också deltagit i projektet.

I studien drar projektledningen slutsatsen att den årliga mängden av plastavfall som hamnar i världshaven riskerar att mer än fördubblas inom tio år!
 
Av de undersökta länderna står Kina för de enskilt största avfallsmängderna, eller så mycket som 3,5 miljoner ton om året. USA hamnar på 20:e plats med 110.000 ton plastavfall om året.

”Ökad tillgång till plaståtervinning är bästa sättet att hålla plasten borta från världshaven. Hantering av avfall är en beteendefråga – och en förändring av människors beteenden behövs runt om i världen, för att vi ska få våra hav fria från plastavfall”, säger Patty Long, Society of the Plastics Industry Inc, i en kommentar till undersökningen.

”Även om forskarna försöker hitta lösningar på hur vi ska hantera avfallet i oceanerna, så är en sak säker: det viktigaset vi kan göra just nu är att i första hand förhindra att några sopor, inklusive plastavfall, över huvud taget hamnar i haven. Plastavfall ska i stället betraktas som en värdefull resurs och alltid återvinnas, där det är möjligt eller i annat fall användas för energiproduktion”, kommenterar Steve Rusell, chef för kemi- och polymerorganisationen American Chemistry Council.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx