Flera förpackningar slåss om att vinna bioplastens "Oscar”

PUBLICERAD: 14 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Bio4Packs bioplastbaserade köttråg är en av fem finlister som kämpar om att vinna bioplastens ”Oscar”.|Sugöret Lolistraw är både ätbart och hundra procent komposterbart.
|PepsiCo och samarbetspartnern Danimer Scientific är i final med sin flexibla bioplastpåse för chips och snacks.
|Elbilen Noah är ”cirkulär” och tillverkad nästan uteslutande av biobaserade och återvinningsbara material.

Facktidningen bioplastics MAGAZINE har utsett finalisterna till den 13:e upplagan av priset ”Bioplastics Award”, även kallat ”Bioplastics Oscar”. Tävlingen avgörs i samband med organisationen European Bioplastics (EuBP) årliga konferens i Berlin den 4 december och flera förpackningar finns bland finalisterna.

En internationell jury bestående av representanter från press och bioplastbranschen har nominerat de fem finalisterna, som spänner från allt från ätbara sugrör till en helt biobaserad bil..!

Här en kort presentation av finalisterna i 13th Bioplastics Award:

Lolistraw – ätbart och helt komposterbart sugrör
Lolistraw är ett sugrör tillverkat av New York-baserade företaget Loliware och som betecknas som världens första ätbara och hundra procent komposterbara sugrör.
Sugröret, som kan ersätta konventionella sugrör av fossil plast, är tillverkat med Loliwares patentsökta teknik och i ett bioplastmaterial, som använder havstång som råvara. Materialet bryts ner helt i havet eller i kompost. Nedbrytningstiden i kompost tillsammans med matavfall anges till 60 dagar eller mindre.
Sugröret Lolistraw har en textur, som påminner om konventionell plast, och det kan förses med olika smaker och/eller näringsämnen…

Bioplasttråg för färskt kött
Tyska företaget Bio4Pack har utvecklat ett bioplastbaserat tråg för färska kött-och charkprodukter, som är ett fullvärdigt alternativ till dagens konventionella tråg i oljebaserad plast. 
Det termoformade tråget är tillverkat i en bioplast, som använder sockerrörsrbaserad PLA (mjölksyra) som råvara. Tråget försluts med ett transparant folielock, som består av ett skikt med en cellulosabaserad film och ett filmskikt bestående av en PBS/PBAT/PLA-blandning. I botten på tråget finns också en absorbent, som även den är biobaserad. Hela förpackningskonceptet – tråg + lock + absorbent – är komposterbart enligt certifikatet EN13432. Bio4Packs köttråg uppfyller också alla krav vad gäller livsmedelssäkerhet och kan lätt användas i befintliga förpackningsmaskiner. Tråget kan leveras i olika färger och storlekar.

Flexibel bioplastpåse för snacks och chips
Företagen PepsiCo och Danimer Scientific har i ett samarbete utvecklat en bioobaserad och komposterbar flexibel förpackning för produkter som snacks, chips, etc.
Påsen är en vidareutveckling av en chipspåse i PLA-bioplast, som PepsiCo lanserade år 2009. Tillsammans med USA-baserade bioteknologiföretaget Danimer Scientific har PepsiCo nu utvecklat biobaserade polymerresiner, som kan användas för industriell tillverkning av chipspåsar, som har de rätta egenskaperna vad gäller hållbarhet, prestanda och ekonomi.
Vi har tidigare skrivit om förpackningen, när den tidigare i år vann det prestigefyllda priset ”Innovation in Bioplastics Award” – LÄS HÄR! – och vi har också skrivit om PepsiCos samarbete med Danimer – LÄS HÄR!

Noah – den cirkulära och biobaserade framtidsbilen!
Studenter vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna har utvecklat den tvåsitsiga och eldrivna konceptbilen Noah, som anses vara världens första ”cirkulära” bil, tillverkad nästan uteslutande av biobaserade och återvinningsbara material.
Noah, som är tänkt som en stadsbil, tar två personer (förare + passagerare) och har ett rymligt bagageutrymme. Den väger endast 360 kilo, drivs av sex modulära batterier, och har en toppfart strax över 100 km/tim.
N.B.: Nordisk Bioplastförening har nyligen skrivit om Noah på sin hemsida – LÄS HÄR!

Komposterbara bindor för Indiens kvinnor
Indiska företaget Aakar Innovations har utvecklat en biobaserad och komposterbar binda, som man hoppas ska bryta de fördomar och det ”hysch-hysch” som förekommer i Indien kring kvinnors menstruation. 
Enligt Aakar saknar cirka 300 miljoner indiska kvinnor tillgång till moderna sanitetsbindor. Endast 12 procent av Indiens kvinnor använder idag sådana hygienprodukter och mer än 80 procent av dessa icke-nedbrytbara bindor spolas ner i toaletter eller hamnar på deponier.
Aakars sanitetsbinda lanseras under varumärket Anandi och den består av en biobaserad och komposterbar biopolymerfilm, som använder cellulosa och hemi-cellulosa som råvara.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x