Finska VTT: ”Vi kan tillverka plastflaskor av apelsinskal!"

PUBLICERAD: 17 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Skal från apelsin och andra citrusfrukter används som råvara för produktion av PEF-plast, som kan användas för tillverkning av bioplastflaskor och ersätta konventionella plastflaskor av fossil PET.|Holger Pöhler är professor vid finska VTT. (Bild VTT)|”Från apelsinskal till plastflaska” En schematisk skiss som visar hur skal från citrusfrukter används som råvara för tillverkning av PEF-plast. (Grafik VTT)

Finska tekniska utvecklingscentrat VTT har utvecklat en teknik för att tillverka växtbaserade och återvinningsbara bioplastflaskor med skal från citrusfrukter som råvara.

Holger Pöhler är professor vid finska VTT. (Bild VTT)

”Inom en snar framtid kan du köpa apelsinjuice i flaskor som är gjorda av apelsinskal! VTT: s nya teknik innebär dessutom en cirkulär metod, där man kan använda matavfallsströmmar för tillverkning av högpresterande livsmedelsförpackningsmaterial och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser”, säger Holger Pöhler, professor vid VTT och en av forskarna bakom den nya tekniken.

VTT skriver på sin hemsida att deras nyutvecklade FDCA-teknik gör det möjligt att använda jordbruksavfall som innehåller pektin – exempelvis citrusskal och sockerbetsmassa – som råvara för tillverkning av biobaserad PEF-plast (polyetylenfuranoat) och på så sätt ersätta fossilbaserad PET-plast. PEF-plasten är en helt återvinningsbar och förnybar högpresterande plast, som öppnar upp möjligheter för industrin att minska avfall och att ha en positiv inverkan på miljön.

”Från apelsinskal till plastflaska” En schematisk skiss som visar hur skal från citrusfrukter används som råvara för tillverkning av PEF-plast. (Grafik VTT)

Kolavtrycket av plastflaskor tillverkade av den citrusskalbaserade PEF-plasten uppges bli 50 procent längre än motsvarande PET-flaskor. Dessutom är barriäregenskaperna för PEF-plast bättre än för PET, vilket innebär att livsmedelsprodukter har längre hållbarhet.

VTT skriver att deras nya teknik har betydande fördelar för tillverkning av biobaserad PEF-plast. Tekniken använder en stabil mellanprodukt för produktion av FDCA (2,5-furandikarboxylsyra), en av monomererna av PEF, vilket möjliggör en mycket effektiv process. Dessutom öppnar användningen av pektinhaltiga avfallsströmmar nya möjligheter för plastens cirkulära ekonomi.

VTT har patenterat den nya tekniken och information om forskningen har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Green Chemistry.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x