EuPC vill att EU skjuter upp direktivet mot engångsplast

PUBLICERAD: 14 april 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Dryckesbägare i plast är tillsammans med tops, bestick, sugrör och servisartiklar några exempel på produkter av engångsplast, som förbjuds i EU:s SUP-direktiv. (Bild JP Press)

Organisationen EuPC, som samlar Europas plastkonverterare, skriver till EU-kommissionen att man mot bakgrund av den pågående Covid-19-pandemin vill att EU skjuter upp genomförandet av SUP-direktivet (Single-Use Plastics), som förbjuder eller begränsar plastprodukter och -förpackningar avsedda för engångsbruk.

Organisationen EuPC samlar Europas plastkonverterare. (Bild EuPC)

I sin skrivelse påpekar EuPC att det inte är lätt att ersätta engångsartiklar i plast med andra material och att plast erbjuder unika fördelar, när det gäller hygien och säkerhet och inte minst när det gäller att skydda människor från kontaminering och smitta.

”När den ´politiska´” lagstiftningen mot engångsplastprodukter under extremt kort tid pressades fram, togs ingen hänsyn till de hygieniska konsekvenserna av att förbjuda eller minska plastanvändningen för engångsbruk. Man tittade endast på avfallsproblematiken”, skriver EuPC till EU-kommissionen.

EuPC påpekar också att Covid-19-pandemin har visat att det ur hygien- och patientsäkerhetssynpunkt är svårt är att ersätta engångsplastartiklar med produkter av andra material. Oberoende studier har gång på gång visat att plast är det bästa materialet, när det gäller hygien, säkerhet och smittskydd.

EuPC menar också att plastens dåliga rykte håller på att omvärderas och att begreppet ”engångsplast” är fel och omotiverat. För att minska avfallet krävs i stället antiskräp- och återvinningsdirektiv som kan förmå såväl konsumenter som industrin till ett cirkulärt tänkande.

”Ett omedelbart uppskjutande av genomförandet av SUP-direktivet skulle ge EU: s medlemsstater tid att fokusera på mer brådskande åtgärder i kampen mot Covid-19 genom att man kan fortsätta att distribuera artiklar i engångsplast i den uppkomna nödsituationen. Plastindustrin får då möjlighet att fortsätta att producera alla de viktiga plastprodukter, som behövs idag och som kommer att behövas i framtiden”, framhåller EuPC avslutningsvis i sin skrivelse till EU-kommissionen.

Läs EuPC:s hela skrivelse till EU-kommissionen HÄR (PDF på engelska)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish