EU ser över reglerna för återvunnen plast och livsmedel

PUBLICERAD: 8 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Plaståtervinning hos Svensk Plaståtervinning i Motala.
Foto: Peter Holgersson AB|Martin Engelmann hoppas på en snabbare behandling av förslaget än vad som brukar vara en norm.

I veckan lanserade EU-kommissionen revideringen av reglerna för användning av återvunnen plast i livsmedelsförpackningar och andra applikationer för kontakt med livsmedel. Arbetet med ett utkast till kommissionens förslag till en ny förordning 282/2008 pågår endast till den 10 januari 2022.

Kommissionens förslag är en fullständig omarbetning av de befintliga förordningarna. Revideringen är brådskande eftersom det nuvarande systemet för förordningen inte fungerar: På mer än tio år har kommissionen inte officiellt godkänt en enda av de nu mer än tvåhundra återvinningsprocesser som klassificerats som säkra av EFSA, något den förväntas göra. Användningen av återvunnen plast (främst rPET) i livsmedelsförpackningar och annat material i kontakt med livsmedel baseras därför fortfarande på nationella specifikationer.

”Harmoniserade och tillförlitliga ramvillkor i hela EU är den viktigaste förutsättningen för en framgångsrik omställning av den europeiska (förpacknings)industrin till en cirkulär ekonomi”, säger Martin Engelmann, vd för den tyska förpackningsföreningen.

Förslaget fortsätter att att jobba för ett godkännande av återvinningsprocessen av kommissionen på grundval av EFSA:s slutsats. Som regel bör EFSA:s yttrande vara tillgängligt inom sex månader, senast efter 12 månader. ”Detta skulle vara en brådskande förbättring, eftersom EFSA:s bedömning i det nuvarande systemet tar upp till 18 månader”, säger Martin Engelmann.

 

Martin Engelmann hoppas på en snabbare behandling av förslaget än vad som brukar vara en norm.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax