Ett vision-system som kollar kinesiska tecken!

PUBLICERAD: 13 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Steffen Jørgensen från Danish Crown, t.h. och Ole K. Neckelmann från TriVision testar SmartInspector.|Danish Crown i Blans använder TriVisions övervakningskoncept SmartInspector.

Så kallade vision-system har i regel som uppgift att kontrollera att produkter och förpackningar inte innehåller oönskade partiklar, är skadade eller på annat sätt otjänliga. Men hos danska livsmedelsföretaget Danish Crown har man börjat använda ett vision-system på ett helt nytt sätt: man kontrollerar att de svårtydda kinesiska tecken, som finns på förpackningar med köttprodukter, som ska exporteras till Kina, är korrekta, innan produkterna skickas iväg.

Utrustningen, som Danish Crown använder, kommer från visionföretaget TriVision, och heter SmartInspector. TriVision har arbetat med visionsinspektion för kvalitetshantering sedan 1999 och har många exempel på installationer, som har ökat både kvalitet och produktion hos sina kunder. Men med samarbetet med Danish Crown har man öppnat för en ny och unik användning av vision-tekniken.

Danish Crown producerar ett brett utbud av livsmedel på många fabriker över hela världen. På fabriken i Blans i Sønderjylland produceras olika köttprodukter. Dessa packas i containrar, som skickas direkt till Kina med sjöfrakt. Det skickas stort sett en container till Kina varje timme och containrarna fylls till den sista kubikcentimetern med förpackningar av olika storlekar. Alla varor är förpackade och märkta, så de kan distribueras korrekt vid ankomst. Vad som gör kinesiska varor speciella i Blans är att de är märkta med kinesiska tecken, vilka är svåra, om inte omöjliga, att kontrollera manuellt eller semi-manuellt. Och även ett minimalt utskriftsfel kan leda till en helt annan betydelse av ett tecken…

”Utmaningarna med att exportera till Kina är den långa transporttiden, så eventuella fel i våra produkter, som först upptäcks efter lång transport, kan bli mycket kostsamma”, säger Steffen Jørgensen från den del av Danish Crown, som heter Factory Solutions och som är en övergripande tjänst som hela Danish Crown kan använda för att optimera driften av en fabrik.

I sina kontakter med TriVision såg Steffen Jørgensen en möjlighet att använda bildteknik för att kontrollera etiketterna med kinesiska tecken och hos Danish Crown i Blans har man nu inlett ett projekt, där man  kontrollerar de kinesiska tecknen med TriVisions mjukvara för bildigenkänning. Etiketterna registreras i en vinkel på ungefär 30 grader, vilket ger ett helt annat perspektiv än normalt och ställer högre krav på TriVisions programvara.

”Vad vi har utvecklat för Danish Crown i det här projektet kan låta banalt, men det är mycket mer än att bara kontrollera en etikett och se till att den passar sändningen”, säger Ole K. Neckelmann från TriVision i Odense, som står bakom den tekniska lösningen för Danish Crown.

Systemet kontrollerar lådor med mycket varierande storlekar mot en central produktdatabas i huvudkontoret. Databasen innehåller data från ett antal informationssystem. Datastrukturen är komplex och det matas hela tiden nya uppgifter in i visionskontrollsystemet som möjliggör kontroll i realtid och insamling av information om exempelvis utskriftsfel och felpackningar som kan leda till att kunder avvisar leveransen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x