EPS-förpackningar är åter tillåtna i New York

PUBLICERAD: 22 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Snabbmatsförpackningar av s.k. musselskalstyp|fanns bland de EPS-förpackningar|som skulle ha förbjudits i New York.

I januari i år beslöt staden New Yorks borgmästare Bill de Blasio att förbjuda förpackningar och engångsprodukter tillverkade i expanderad polystyren ( även känt som EPS eller cellplast).
Det kontroversiella beslutet, som skulle trätt i kraft den 1 juli i år, överklagades dock och nu har förbudet hävts av domaren Margaret Chan vid Manhattan Supreme Court.

EPS-förbudet, som bland annat skulle omfatta drickmuggar, snabbmatsförpackningar av s.k. musselskalstyp, isoleringsprodukter och cellplastchips, väckte både kritik och undran, inte minst från den ledande amerikanska EPS-tillverkaren Dart Container Corp., som samarbetat med New York City för att skapa ett effektivt insamlings- och återvinningsprogram för EPS.

”Vi är totalt förbryllade över beslutet”, sade Michael Westerfield, ansvarig för Darts återvinningsprogram, när borgmästare Bill de Blasio offentliggjorde beslutet.

Tillsammans med andra EPS-företag beslöt Dart Container i april att överklaga beslutet och den 22 september meddelade domare Margaret Chan vid stadens högsta domstol att EPS-förbudet skulle hävas.

I sitt domslut kallar domare Chan förbudet för ”godtyckligt och nyckfullt” och påpekar att EPS, tvärtemot vad New Yorks renhållningskommissionär Kathryn Garcia hävdar, faktiskt är återvinningsbart.
”Det obestridda korta svaret på frågan om EPS är återvinningsbart är: Ja, EPS är återvinningsbart!”, skriver domare Chan i sitt domslut.

Men New York-domstolens beslut till trots, så är troligen inte sista ordet sagt i det här ärendet. Manhattan Supreme Courts beslut kan överklagas till New York Court of Appeals, som är staten New Yorks högsta juridiska instans och borgmästaren Bill de Blasio är förstås inte nöjd med att hans EPS-förbud hävts. Enligt ett pressmeddelande från hans kontor håller man just nu på att se över vilka alternativ man har för att ändå kunna genomföra EPS-förbudet.
”Vi håller inte med domstolsutslaget. Dessa produkter orsakar verkliga miljöskador och vi måste förhindra att nästan 30.000 ton av EPS-avfall förorenar våra gator, vattendrag och deponier”, säger borgmästarens taleskvinna Ishanee Parikh i ett uttalande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium