Entreprenören Åke Rosén rasar mot orättvisa plastpåseskatten

PUBLICERAD: 26 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi känner oss totalt lurade”, säger Åke Rosén (t.h.), Gaia BioMaterials, med anledning av att företaget måste betala skatt med tre kronor på varje kasse för flergångsbruk, som man tillverkar. På bilden tillsammans med företagets VD Peter Stenström, t.v. (Bild Gaia BioMaterials)

Åke Rosén, välkänd entreprenör och grundare av företaget Gaia BioMaterials i Helsingborg, rasar mot den nya plastpåseskatten, som slår hårt mot företagets nedbrytbara miljöpåsar. ”Vi känner oss totalt lurade”, säger han till sajten fPlus.

Gaia BioMaterials har lanserat en biologiskt nedbrytbar bärkasse i det egna materialet Biodolomer, som utvecklats av Åke Rosén och Gaia BioMaterials inom EU:s miljöprogram LIFE. Biodolomer baseras på förnyelsebara källor för att ersätta fossil plast och minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent.

När den nya trekronors-skatten på plastpåsar för engångsanvändning  infördes i maj i fjol, anpassade Gaia BioMaterials sin bärkasse, så att den klarar flergångsanvändning – något som också godkändes vid tester hos forskningsinstitutet RISE. Enligt Gaia BioMaterials kan påsen nu återanvändas upp till 50 gånger.

Med en påse som är godkänd och klarar flergångsanvändning räknade Gaia BioMaterials med att slippa plastpåseskatten, eftersom skattereglerna stipulerade att kassar – oavsett vilket material de tillverkats av – skulle slippa skatten om påsarna var avsedda för varaktigt bruk och återanvändning.

Men den uppfattningen delades inte av Skatteverket och Skatterättsnämnden, som säger att Gaias påse ska beskattas, bland annat för att påsen ser ut som en ”typisk plastkasse”, vilket tyder på att den inte är avsedd för varaktigt bruk…

”Vi kände oss totalt lurade. Vi var helt säkra på att vi skulle undantas från skatten, då vi har utvecklat en bärkasse, som funktionellt uppfyller kraven för en flergångsbärkasse. Det man gjort från Skatteverkets och Skatterättsnämndens sida är att man, trots utfästelser om en objektiv bedömning, baserat beslutet på sina egna subjektiva åsikter om vad som skiljer en flergångsbärkasse från en vanlig engångsbärkasse. Skattebeskedet blev ett stort slag mot företagets framtidsplaner för tillverkning av miljöanpassade bärkassar i Sverige”, säger nu Åke Rosén till fPlus.

Åke Rosén är också – liksom många experter – kritisk mot att plastpåseskatten inte tar hänsyn till om kassarna är tillverkade av förnybara biomaterial eller av oljebaserad plast

”Bryr man sig inte vad en påse är gjord av, då bryr man sig inte heller om miljön. Då vill man bara få in skatteintäkter”, säger Åke Rosén.

Gaia BioMaterials kommer nu att överklaga Skatterättsnämndens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. Och blir det avslag även där, så är det risk att Gaia BioMaterials istället riktar sig till marknader utanför Sverige.

”Ett nytt avslag innebär att vi tillsammans med Gaia kommer att satsa på marknader, som stödjer omställningen till biomaterial. I praktiken innebär det alltså att våra myndigheter tvingar bort hållbara investeringar och arbetstillfällen från landet på helt felaktiga grunder”, säger enligt fPlus affärsområdeschef Pelle Mattisson på investmentbolaget Latour, som i november 2020 gick in som ny delägare i Gaia BioMaterials (läs HÄR).

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x