Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

PUBLICERAD: 23 april 2024
UPPDATERAD: 23 april
Den här utrustningen mäter enkelt friktionen på en plastfolie. Bild: Tentoma

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.

Det danska företaget Tentoma, tillverkare av RoRo StretchPack förpackningsmaskiner, har utvecklat ”COF indicator ST 1.0”, ett verktyg för att uppskatta friktionskoefficienten (COF) på förpackningsfilmer. Verktyget är enligt uppgift enkelt och kan  användas av det lokala underhållsteamet eller operatörerna på packningslinjen. Genom att skjuta två filmprover mot varandra kan ett uppskattat COF-värde avläsas på den inbyggda skalan.

Om COF-värdet bedöms vara felaktigt i förhållande till vad som anges ska man enligt Tentoma kontakta sin filmleverantör för att få en exakt mätning av COF-värdet. Filmleverantören har vanligtvis tillgång till mer avancerade mätapparater som kan mäta det exakta COF-värdet enligt ISO-standarden. På så sätt kan det klargöras om förpackningsfilmen har erforderligt COF-värde.

Kontrollera friktionen vid fel på förpackningsmaskinen

Förpackningsfilm med rätt COF-värde kan vara avgörande för en förpackningsmaskins prestanda och för att uppnå optimal kapacitet. COF-värdet på en folierulle kan dock skilja sig från leverantörens specifikationer. Detta går ofta obemärkt förbi tills folierullen är installerad och förpackningsmaskinen rapporterar ett fel. Därför rekommenderas det att alltid kontrollera COF-värdet på förpackningsfilmen om man upplever upprepade fel på förpackningsmaskinen.

Enkelt verktyg till ett överkomligt pris

COF-indikatorn ST 1.0 är ett enkelt testverktyg utformat för att snabbt uppskatta COF-värdet på en förpackningsfilm. Verktyget kan bara uppskatta ett COF-värde, å andra sidan är priset enligt Tentoma mer överkomligt än priset på mätanordningar för att mäta COF-värdet enligt ISO-standarden. Därför ger den nya COF-indikatorn tillverkare med en förpackningslinje möjlighet att själva mäta friktionen på förpackningsfilmen.

Det är viktigt att betona att COF-indikatorn ST 1.0 endast uppskattar ett COF-värde. För att få det exakta COF-värdet enligt ISO-standarden är det nödvändigt att mäta folien med ett annat exakt COF-mätinstrument.

 

Läs vidare

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax