En virtuell pappersmaskin som sparar både pengar och miljö

PUBLICERAD: 2 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Med vår virtuella pappersmaskin kan man testköra och optimera dirften med hjälp av en vanlig dator”, säger KU-forskaren Björn Sjöstrand. (Bild Karlstads universitet)

Vid Karlstads universitet (KU) har forskarna utvecklat en virtuell pappersmaskin, med vilken man kan testköra och optimera driften utan dyra produktionsstopp i industrin. Metoden sparar både pengar och miljö.

Tillverkningen av papper är en stor och viktig industri i Sverige, men samtidigt också en industri, som förbrukar betydande kvantiteter av energi. Genom att använda modeller för de olika delarna av pappersmaskinen tillsammans med varandra, har forskarna lyckats ta fram ett sätt att köra hela pappersmaskinen virtuellt i en dator. De har utvecklat en helt ny modell för den första delen av pappersmaskinen. Sedan använt den tillsammans med modeller för de andra delarna av maskinen. Tekniken ger papperstillverkare möjlighet att optimera sina maskiner utan att störa produktionen, eftersom det nu går att göra i en vanlig dator.

KU-forskaren Björn Sjöstrand, som nyligen har disputerat i kemiteknik vid Karlstads universitet, presenterar modellen av pappersmaskinen i sin helhet i sin avhandling.

”Det är nu möjligt att köra pappersprocessen helt virtuellt, utan dyr utrustning, för att ta fram varje pappersmaskins optimala inställningar. Denna virtuella pappersmaskin medför möjligheter att spara på miljön, vilket även sparar pengar för företagen. Optimeringen går ut på att med en vanlig dator avgöra hur pappersmaskinen ska köras”, berättar Björn Sjöstrand.

Med den virtuella pappersmaskinen kan nu forskare och producenter inom papperstillverkning, utan att behöva störa produktionen eller lägga dyrbar tid i laboratoriet, testa hur varje pappersmaskin ska köras för att få högsta möjliga effektivitet.

”Det är extremt dyrt att störa tillverkningsprocessen – varje timme av utebliven produktion är kostsamt för företagen. Det är även både dyrt och svårt att få till bra tester i laboratoriet”, säger Björn Sjöstrand.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax