En ny guide som underlättar hållbar användning av plast

PUBLICERAD: 3 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Hur använder man plast och plastprodukter på ett hållbart sätt? Det ska Naturvårdsverkets guide ge svar på. (Bild www.freepik.com)|Emma Strömberg är forskare på IVL och en av författarna till guiden, (Bild IVL)|Framsidan på Naturvårdsverkets plastguide.

Naturvårdsverket har lanserat en ny guide, som ska underlätta hållbar och cirkulär användning av plast i allt från förpackningar och engångsprodukter till byggprodukter och möbler.

 

Framsidan på Naturvårdsverkets plastguide.

Guiden, som har tagits fram av forskare vid IVL och Profu för Naturvårdsverkets räkning, riktar sig dels till designers och konstruktörer, dels till inköpare och upphandlare. Den innehåller en mängd praktiska tips och goda exempel på hur plast kan användas så hållbart och cirkulärt som möjligt. Guiden omfattar produkter som engångsartiklar och förpackningar, artiklar som används inom vård och friluftsliv samt byggprodukter och möbler.

Naturvårdsverket skriver att plast har många viktiga egenskaper och används överallt i samhället. Men mångfalden och de olika tillsatserna, som tillförs plasten, kan göra det svårt att både återanvända och återvinna viss plast.

Emma Strömberg är forskare på IVL och en av författarna till guiden. (Bild IVL)

”En designer, som ska välja rätt typ av plast till en produkt, behöver ta hänsyn till dess klimatpåverkan men även andra miljöaspekter och om plasten går att återanvända eller materialåtervinna. I den här guiden finns många tips och råd för hur man kan resonera vid val av material till en specifik produkt”, berättar Emma Strömberg, forskare på IVL, som har varit med och skrivit guiden.

Av guiden framgår att den avsedda användningen för en plastprodukt avgör vilka miljöaspekter som väger tyngst. En förpackning som har kort livslängd behöver i första hand vara gjord av en plast som går att återvinna, medan exempelvis en möbel, där plast ingår, måste vara av bra kvalitet och gå att reparera så att den håller så länge som möjligt.

”Vid val av material kan man fundera på om man kan använda biobaserad plast, som är gjord av exempelvis sockerrör eller majs, istället för fossilbaserad. Man ska dock undersöka om denna plast kan återvinnas eller om den behöver vara biologiskt nedbrytbar, och då ha i åtanke att industriell kompostering kan krävas för att bryta ner den – en lösning som inte finns tillgänglig i Sverige”, säger Emma Strömberg.

”Guide för hållbar plastanvändning” kan läsas/laddas ner HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}