En förpackning som håller blommor färska utan vatten

PUBLICERAD: 16 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Med den nya typen av MAP-förpackning (överst i bilden) kan färska blommor packas utan vatten och klara transporter i upp till fem dagar.

Holländska företaget PerfoTec har utvecklat en ny form av förpackning för färska blommor, som säljs i detaljhandeln. Förpackningstekniken gör att inget vatten behövs för att hålla blommorna färska.
Förpackningen bygger på en teknik med modifierad atmosfär som kallas AMAP (Active Modified Atmospheric Packaging) och den används redan till förpackningar för frukt och grönsaker.

Att packa färska blommor är dock mer komplicerat, eftersom de avger större mängder fukt, vilket kan orsaka snabb nedbrytning och att blommorna drabbas av sjukdomar under transport och förvaring.

Med PerfoTec-metoden används en speciell laserteknik för att perforerar blomförpackningen och säkerställa att rätt utbyte av syre och koldioxid sker under en beräknad transportid av fem dagar. Tekniken innebär enkelt uttryck att den fukt som blommorna naturligt avger, återförs till blommorna under de fem dagarna.  Tillverkaren kallar det att blommorna ”somnar” och därför kan klara sig utan vatten i fem dagar.

När blombuketten når kunden och öppnas, placeras blommorna på sedvanligt sätt i en vas med vatten och är enligt tillverkaren då garanterat hållbara i minst sju dagar.

Den här förpackningsformen för färska blommor anses speciellt lämplig för den växande skaran av Internet-baserade blomföretag, som på så sätt kan skicka färska blommor och blombuketter över hela Europa utan att behöva använda vatten för att hindra blommorna från att vissna.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx