En av tre svenskar kan inte skilja på förpackningsmärkningarna ”bäst före”-dag och ”sista förbrukningsdag”, enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart. Okunskapen innebär att mängder av mat slängs helt i onödan, skriver Matsmart i ett pressmeddelande.
Matsmart lät Sifo fråga 1.000 svenskar om de visste skillnaden mellan märkningarna ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Totalt 28 procent svarade nej, medan fem procent svarade vet inte/tveksam.
”Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkning. Matsvinn är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser”, säger Matsmarts VD Karl Andersson.
Han menar att okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat, som hade kunnat ätas, om den behandlats annorlunda.
”Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor”, säger Karl Andersson.
Sifo telefonintervjuade 1.000 svenskar den 18–20 april 2017. Frågan som ställdes var:
De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?
67 procent svarade: Ja
28 procent svarade: Nej
5 procent svarade: Vet inte, tveksam