En av tre svenskar vet inte vad ”bäst före” betyder...

PUBLICERAD: 6 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

En av tre svenskar kan inte skilja på förpackningsmärkningarna ”bäst före-dag” eller ”sista förbrukningsdag”|enligt en Sifo-undersökning. (Bild KRAV)

En av tre svenskar kan inte skilja på förpackningsmärkningarna ”bäst före”-dag och ”sista förbrukningsdag”, enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart. Okunskapen innebär att mängder av mat slängs helt i onödan, skriver Matsmart i ett pressmeddelande.

Matsmart lät Sifo fråga 1.000 svenskar om de visste skillnaden mellan märkningarna ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”. Totalt 28 procent svarade nej, medan fem procent svarade vet inte/tveksam.

”Det går utmärkt att äta mat även om bäst före-dagen är nära eller har passerats. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkning. Matsvinn är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser”, säger Matsmarts VD Karl Andersson.

Han menar att okunskapen om datummärkningar kan vara en bidragande orsak till matsvinnet i Sverige. Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat, som hade kunnat ätas, om den behandlats annorlunda.

”Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmar sig. Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor”, säger Karl Andersson.

Sifo telefonintervjuade 1.000 svenskar den 18–20 april 2017. Frågan som ställdes var:
De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?

67 procent svarade: Ja
28 procent svarade: Nej
5 procent svarade: Vet inte, tveksam

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium