Emballator Metal Group köper finsk förpackningskonkurrent

PUBLICERAD: 8 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Liksom Emballator Metal tillverkar finska Metalpak Oy metallhinkar för målarfärg och andra kemikalier. (Bilden från instruktionsvideo på Metalpaks hemsida)|”Förvärvet av Metalpak är viktigt för vår expansion österut”

Emballator Metal Group, som ingår i Jönköpingsbaserade Herenco-koncernen, har den 1 juni förvärvat samtliga aktier i finska konkurrenten Metalpak Oy. 
Metalpak Oy, som är en branschkollega till Emballator Metal, är beläget i Tammerfors  och har en omsättning på 10 miljoner euro (ca 98 miljoner kronor) samt 37 anställda. Säljare är Kiilto Family Oy, ett finskt familjeföretag, verksamt huvudsakligen inom kemi-industrin.

”Vi är mycket nöjda med att vi nu kan arbeta tillsammans med en respekterad konkurrent. Detta är helt i linje med vår strategi, där vi vill stärka vår närvaro och marknadsposition i bl.a. Finland, Baltikum och Ryssland”, säger Mats Nilsson, VD för Emballator Metal Group.

Emballator Metal Group, med huvudkontor i Ulricehamn, tillverkar och marknadsför plåtemballage för huvudsakligen färg- och kemiindustrin. Omsättningen är 530 miljoner kronor och antalet anställda drygt 200.

”Finland är en viktig marknad för Emballator Metal Group och det är strategiskt viktigt att finnas med verksamhet i landet. Det underlättar också för oss i våra ambitioner att stärka vår marknadsposition österut. Ryssland och de Baltiska länderna är exempel på marknader, där vi önskar en tillväxt”, förklarar Mats Nilsson. 

Metalpak Oy har också en betydande andel av sin försäljning mot livsmedelsindustrin – ett kundområde där Emballator Metal Group har en utvecklingspotential.

”Vi är övertygade om att med den kompetens, som finns hos Metalpak, ska vi gemensamt kunna utveckla vår förmåga att ge god service till våra kunder. Vi ser tillväxtmöjligheter för både företag och människor”, avslutar Mats Nilsson.

Inga uppgifter om köpeskilling eller andra ekonomiska villkor kring affären har offentliggjorts.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium