Emballageteknik först i Norden med ny Konica Minolta-press

PUBLICERAD: 11 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Den här pressen öppnar nya möjligheter för oss, säger Anders Pontén.|PKG-675i är baserad på fem Memjet CMYK-skrivhuvuden, som gör det möjligt att uppnå en utskriftsbredd på 1067 mm i1 600 x 1 600 dpi

Emballageteknik har investerat i en digital förpackningslösning en PKG-675i från Konica Minolta. Därmed är man först ut i Norden med denna press.

Meningen är att man nu ska kunna printa direkt på kartong, korrugerat och förstansat material med vattenbaserad inkjet. Digital teknik och arbetsflöde möjliggör print av en färdig förpackning inom loppet av några få sekunder.

Även om man sneglat på en maskin som redan står på svensk mark, så blir detta den första nyinstallationen i Norden för Konica Minoltas räkning.

PKG-675i är baserad på fem Memjet CMYK-skrivhuvuden, som gör det möjligt att uppnå en utskriftsbredd på 1067 mm i1 600 x 1 600 dpi

”För att ytterligare kunna svara upp till de ökade kraven på snabba och kortare serier, så har vi eftersökt ett bra komplement till vår Durstmaskin. Nu ser vi fram emot att snabbt kunna producera digitaltryckta förpackningar för våra existerande B2B-kunder. Självklart öppnar det även upp nya möjligheter för andra typer av förpackningar. En spännande utveckling”, säger Anders Pontén, marknadsansvarig hos Svensk Emballageteknik AB.

Emballageteknik, som startade redan 1984, har växt organiskt och finns idag representerat i Sverige och Baltikum med kontor och produktion i Stockholm, Göteborg, Malmö, Tallinn och i Riga. Cirka 170 personer arbetar idag inom bolaget och planerna på fortsatt växande fortgår. Företaget arbetar huvudsakligen med B2B-kunder och verkar till stor del genom sina återförsäljare. Wellpapp, skum- och cellplast är idag de huvudsakliga fokusområdena.

Behovet av snabb utveckling och framställning av förpackningslösningar i kortare och betydligt fler serier har påverkat marknadsbilden avsevärt. Tillväxten inom exempelvis e-handel är en av de definierande trenderna inom förpackningsindustrin. Inte minst relaterat till den påverkan som Covid-19 haft.

PKG-675i är baserad på fem Memjet CMYK-skrivhuvuden, som gör det möjligt att uppnå en utskriftsbredd på 1067 mm i1 600 x 1 600 dpi. Med minimal prepress kan jobb med hög upplösning i hastigheter upp till arton meter per minut produceras på begäran. Maskinen levereras med en Caldera-RIP och använder vattenbaserad inkjet, FDA-godkänd för indirekt livsmedelskontakt.

”Tekniken som sådan har vi redan erfarenhet av. Nu ser vi fram emot ett enklare underhåll och en snabbare produktion. Självklart även nya möjligheter att erbjuda marknaden”! avslutar Anders Pontén glatt.

Konica Minolta har för övrigt fått ett nytt certifikat för sin toner. I oktober 2018 fick man ett certifikat från testinstitutet TÜV som bekräftar att deras toner för Accurio Label är godkänd för direktkontakt med livsmedel. Nu har man även fått ett certifikat från Eurofins som intygar att deras toner uppfyller kraven enligt Suisse Ordinance och Nestlé Guidance.

Det är dessa certifikat som utfärdas med utgångspunkt från de allra tuffaste kraven för att kunna vända sig till livsmedels- och läkemedelsindustrin. Både Accurio Label 190 och 230 kan därmed användas för etiketter utan krav på en barriär.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se