Elfa gjorde framgångsrik automatisering

PUBLICERAD: 31 januari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Jan Brink|Production Leader på Elfa i Västervik.

Elfa tog klivet från halvautomatisk till helautomatisk sträckfilmning och har installerat automatisk etikettering av sina pallar.
– Vi fick ett helt annat flöde. Personalen kan utnyttja sin arbetstid bättre, vi tjänar tid och det blir mer ordning och reda, säger Jan Brink, Production Leader på Elfa i Västervik.


Elfa tillverkar och erbjuder alla typer av förvaringslösningar, till exempel hyllor och skjutdörrar och har sitt centrallager i Västervik.

     – Vi hade halvautomatisk sträckfilmsutrustning för pallar och ville få ett bättre flöde, säger Jan Brink.

Tidigare sträckfilmades pallarna i en halvautomatisk sträckfilmare med snurrande pall. Personalen fick köra på med truck själv och sedan dra igång, plasta och flytta pallen. Själva sträckfilmningen tog ett par minuter och personalen fick vänta under tiden. Efter PallPack-installationen 2011 ställs de pallar som måste sträckfilmas i stället på en transportbana och sedan sker allt automatiskt med hjälp av ITO PallPacks sträckfilmsmaskin PallPack 8025. Truckföraren kan åka vidare till nästa uppgift istället för att vänta. Elfa menar att de ser både ekonomiska och miljömässiga vinster: bättre ekonomi genom en kontrollerad sträckfilmsförbrukning och en förbättrad miljö genom minskat spill.

Mer stabil pall och tät plast
Pallarnas höjd kan variera mellan 0,5 och 2,65 meter, beroende på om det är en eller två pallar på höjden som ska plastas in. En stabiliseringsplatta som ligger på översta pallen stabiliserar godset under sträckfilmningen.
Sträckfilmningen börjar längst ner och går successivt uppåt. När toppen av pallen är nådd, lägger maskinen på en topplast, sedan fortsätter sträckfilmningen och topplasten lindas fast. På så sätt är pallen helt skyddad.
– Tidigare lade vi på topplasten först och sträckfilmade efteråt. Det gjorde att till exempel regnvatten kunde tränga in under plasten och skada förpackningen. Det kan inte ske nu, säger Jan Brink.

Automatisk etikettering
Elfa har dessutom installerat helautomatisk palletikettering med scanning, vilket sker i samma anläggning. Den färdigplastade pallen går vidare och etiketteras med palletiketter på långsidan och gaveln. En kontrollscanner verifierar att streckkoden är godkänd. Etikettutrustningen med scanner är monterad på en stående positionsutrustning på grund av att pallarna har olika höjder och etiketten alltid ska placeras på en bestämd höjd. På så sätt får Elfa en enhetlig och kontrollerad etikett som placerats i rätt position.
– Produktionskapaciteten är 50 pall i timmen, eller 100 pallar om vi har dubbelstaplat dem, vilket vi gör ibland, säger Jan Brink och betonar att företaget har sparat arbetstid.
– Vi behöver inte sätta fast plast manuellt, trycka på en knapp, vänta, klistra på själva etiketten och flytta pallen. Nu görs allt i ett, säger Jan Brink.

Varför valde ni PallPack?
– Dels var det en prisfråga och sedan var det att maskinerna klarar av de direktiv vi hade.

Hur viktigt är det att automatisera?
– För vår del var det ett stort steg att gå från halvautomatiska maskiner till att automatisera det här. Vi fick ett helt annat flöde. Truckförarna kan syssla med andra arbetsuppgifter samtidigt och kan optimera tiden mycket bättre.

Läs vidare

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien.
moltzau-plattform-utvald

Piab tappar inte greppet – tillväxten är stark

Att inte tappa greppet är en målsättning för Piab, som är specialiserade på grip-, lyft- och förflyttningsapplikationer, mm.
advertorial-piab-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x