Piab tappar inte greppet – tillväxten är stark

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

|”Trenden går helt klart mot att lyfta och flytta lätta och känsligare produkter”, konstaterar Ulf Helles.

(Advertorial)
Att inte tappa greppet är en målsättning för Piab, som är specialiserade på automatiserade processkomponenter och lösningar och för grip-, lyft- och förflyttningsapplikationer inom alla branscher. En viss tyngdpunkt finns inom förpackningsindustrin men nya områden och nya utmanande produkter att hantera dyker upp hela tiden. Robotutvecklingen ger Piab en bra skjuts i tillväxten, det framkommer när vi träffar Ulf Helles som är försäljningschef för norra Europa.

Piab har idag över niohundra anställda i etthundra länder och tjugofem försäljningskontor. HK ligger i Täby. År 1951 lades grunden till företaget när grundaren Sven Tell och hans förtjusning i den matematiska formeln Pi ledde utvecklingen av en unik cirkelpassare. Här hittar vi ursprunget till företagsnamnet, Pi + AB för aktiebolag. År 1968 grundade sonen Peter Tell företagets vakuumavdelning och lade därmed grunden till dagens företag. Han uppfann den första vakuumprodukten, PmS-Pistol. Så småningom lades andar produkter som vakuumpumpar, sugkoppar och vakuumtransportörer till utbudet och på senare år har flera förvärv bidragit till att öka utbudet ytterligare. I dag säljer man ergonomiska hanteringslösningar och robotgreppslösningar som komplement till de traditionella lösningarna för vakuumautomatisering och vakuumtransport.

Vi hjälper företag i alla branscher att lyfta och flytta föremål mer eller mindre automatiskt med sugkoppar eller mekaniska gripverktyg och det finns klara trender inom områden som förpackning och hantering av livsmedel”, säger Ulf Helles.

Inom livsmedel investerar vi nu för tiden mycket för att kunna plocka nya produkter som till exempel fiskpinnar eller praliner, produkter som tidigare hanterats manuellt. Det finns många utmaningar här, livsmedel kan vara både svåra att greppa och samtidigt sköra.

Trenden går helt klart mot att lyfta och flytta lätta och känsligare produkter. Ett exempel på det är Mums-Mums som kräver mycket för att kunna hantera, inte med sugkoppar men mekaniskt.

Den utveckling som sker nu gynnar oss så klart, men även hela automatiseringsbranschen. Ju mer vi kan plocka, desto mer kan automatiseras. Vi är en viktig kugge i den utvecklingen.

Förpackningsindustrin svarar för en stor del, runt en fjärdedel av vår omsättning i norra Europa i vilket fall och har länge varit en viktig industri. Intressant här är att det händer saker inom material, nya material, till exempel med en grönare inriktning, kommer fram och helt plötsligt har de en annan genomsläpplighet för luft vilket gör att vi kanske inte kan plocka dem med sugkoppar. Ibland kan det räcka med att öka vakuumet men ofta får det bli mekaniska gripverktyg i stället.

”Det är något man inte alltid tänker på inom industrin när man byter material.”

Mer automatisering

Behovet av automatisering ökar i alla branscher, personal är dyrt och många jobb är dessutom inte särskilt ergonomiska. Ulf Helles ser en klar trend.

Alla nya cobots som kommer på marknaden skapar nya förutsättningar för företag som vill automatisera. Nu är det plötsligt möjligt även för mindre och medelstora företag att automatisera och många gånger kan man nästa göra hela jobbet själva, de nya lösningarna behöver inte programmeras.

Du behöver i dag inte ha en jättestor produktion för att det ska löna sig att automatisera och det finns mängder med smarta robot- och cobotlösningar på marknaden, något som gynnar oss så klart, alla måste ha ett gripverktyg.

Det finns de som är rädda för automatiseringsprocessen och tror att de ska ta bort arbetstillfällen, så har det låtit i många år, faktiskt ända sedan industrialiseringen tog fart för länge sedan, men det blir ju aldrig så, nya arbetsuppgifter kommer hela tiden. Nu är det många som jobbar med programmering ute i företagen i stället för att stå och lyfta produkter.

Jag var nyligen i Tyskland och träffade på en dag tre start-ups som utvecklar cobotlösningar, ett bra bevis på hur marknaden utvecklas.

Ta en första kontakt med Piab

För den som funderar på att automatisera till exempel med en robotlösning, är det smidigt att först ha kontakt med Piab och berätta vad man vill åstadkomma och vilka material eller produkter det handlar om. När man har bestämt vad som gäller kan man börja prata robot- eller portallösningar. Robotföretagen fördjupar sig inte i gripverktygen, de hänvisar till en integratör för det och som kund gäller det så klart att veta att man utrusta en robot med effektiva gripverktyg, annars kan bli en både dyr och onödig investering.

”Trenden går helt klart mot att lyfta och flytta lätta och känsligare produkter”, konstaterar Ulf Helles.

Många efterlyser i dag nyckelfärdiga lösningar, antingen kan man inte eller vill inte göra något själv och vi är en viktig del av dessa lösningar”, säger Ulf Helles.

Piab har efter sjuttio år i branschen ett enormt sortiment av sugkoppar och mekaniska griplösningar men ändå krävs det mycket skräddardsydda lösningar. En sådan är till exempel verktyget för Mums-Mums. Att lyfta med vakuum är otänkbart, i stället har man utvecklat piSoftgrip, verktyg som kan lyfta med två, tre eller fyra fingrar och styras mycket exakt i sin greppstyrka med hjälp av vakuum.

Det är ett exempel men det sker även mycket kring sättet att skapa vakuum och öka energieffektiviteten och inom elektronik. Förra året anställde vi fyra elektronikingenjörer för att klara efterfrågan.

Vi har en mycket stark tillväxt på mellan tolv och fjorton procent per år inte minst tack vare utvecklingen inom robotindustrin som ger nya företag möjlighet att automatisera.

Piab fanns med som utställare på Scanpack och kunde där berätta mycket mer om vad som är möjligt eller inte och hur utvecklingen ser ut.

Text: Bo Wallteg Foto: Piab

Läs vidare

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien.
moltzau-plattform-utvald

Craemer ger säker logistik inom förpackningsindustrin

Craemer Group har utvecklat hållbara och robusta lastpallar, pallboxar och containrar som ger skydd åt produkter i (intra-)logistiken.
craemer-01-utvald-utan-advstrip

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}