Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Unikt hos Moltzau Packaging är också att man har byggt ihop de bägge stansarna via en gemensam plattform.|Martin Rönngard ser ett allt större intresse för Eternas stansar i Norden.|Lars Christian Faukland säger att det man har tjänat genom åren har återinvesterats i nya maskiner och det har visat sig vara rätt väg att gå.

(Advertorial)
Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan utan tvekan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien. De senaste åren har man investerat kraftfullt i maskinparken, bland annat har man två stansar från Eterna, ett företag i Bobst Group, som via smart teknik gett en rejäl kapacitetsökning. Moltzau Packaging präglas också av en stor innovationskraft och har under senare år utvecklat flera intressanta förpackningslösningar som hittat ut på marknaden.

Moltzau Packaging ägs i dag av familjen Faukland. Den sista generationen Moltzau representerades av Erik Moltzau som lämnade företaget för tio år sedan. Det är ett företag med en lång historia, ända tillbaka till år 1882, men det är först under 2000-talet som verksamheten inriktats på kartong, innan dess var det en mycket diversifierad produktion, ett exempel är tandborstar. Sedan år 1986 har vd Lars Christian Faukland-Martinsen jobbat i företaget. I början av 2000-talet kände man att något nytt behövdes för att man skulle ha en intressant framtid och inriktningen kom att bli kartong.

Vi insåg att folk alltid kommer att behöva förpackningar för livsmedel och att det var ett intressant spår att komma in på”, säger Lars Christian.

Ett försök att köpa ett kartongföretag i Norge misslyckades och då beslöt man att själva dra i gång verksamheten och gjorde nödvändiga investeringar. Kartongäventyret hade börjat.

Det var tufft och vi tog oss igenom många fallgropar men vi har hela tiden haft en enorm tro på det här och att vi skulle lyckas. Steg för steg utvecklades företaget och i dag är det inte bara livsmedelsförpackningar som produceras.

Stark utveckling

Lars Christian Faukland säger att det man har tjänat genom åren har återinvesterats i nya maskiner och det har visat sig vara rätt väg att gå.

År 2018 hade det utvecklats så mycket att den fastighet man fanns i var för liten och man flyttade till nya lokaler strax norr om Oslo. Omsättningen låg då på trettiosex miljoner kronor och man investerade i en ny press som gav en rejäl skjuts i utvecklingen. Förra året var omsättningen åttio miljoner med ett netto på fem, och även om man budgeterat något lägre i år verkar det som om det blir en ökning igen. I dag är Moltzau Packaging Norges näst största kartongkonverterare.

Allt vi har tjänat genom åren har vi återinvesterat i nya maskiner, och det har visat sig vara rätt väg att gå”, säger Lars Christian.

Maskinparken är genomgående nyinvesterad. De senaste åren har fyrtio miljoner norska kronor investerats i en ny press, stansar, trågmaskin, maskin för fönster i förpackningar och limmaskin. Allt är alltså att betrakta som nytt. Moltzau Packaging väljer ofta att gå lite annorlunda vägar, ett exempel på det är investeringen i en offsetpress som inte är så vanligt förekommande, en RMGT från Ryobi MHI Graphic Technology. Den är resultatet av ett samarbete med Mitsubishi.

Vi besökte Japan och företaget och beslöt oss för att satsa på den och jag är fortfarande djupt imponerad av den”, säger Lars Christian. ”Den är extremt pålitlig och jobbar med UV-lack eller vattenbaserat i separata kamrar, det gäller även rengöringen.

”Så vitt jag vet är den lite unik i Europa och vi har haft flera studiebesök från andra länder här.”

”Innan hade vi en Heidelberg med deras mjukvaror och molnlösningar men vi slängde ut det, det här var en bättre lösning.”

Någon digital press har inte kommit in hos Moltzau Packaging ännu, men man följer naturligtvis utveckling och möjligheter. Man har ett intressant projekt på gång med stora aktörer och den norska staten som om det slår igenom kommer att kräva en investering i en digital press.

Martin Rönngard ser ett allt större intresse för Eternas stansar i Norden.

Vi är inte ett traditionellt kartongföretag, vi försöker hela tiden skapa något nytt”, konstaterar Lars Christian.

Två Eterna stansmaskiner

En viktig pusselbit hos en kartongkonverterare är stansmaskinen. Ofta kan det också vara en flaskhals i produktionen, men Moltzau har sett till att det inte är så hos dem genom att investera i två moderna stansar från Eterna, ett företag i Bobst Group. Tidigare hade men två stansmaskiner från Heidelberg, men det var läge att satsa på mer kapacitet. För några år sedan knackade Martin Rönngard från stansverktygstillverkaren Stållinjestans i Malmö på dörren. De är även agenter för Eterna i Norden.

Martin kom med ett intressant alternativ, en maskin från Eterna som vi testade nere i Holland och blev förtjusta i”, berättar Lars Christian. ”Helheten och priset var rätt för oss och det fanns bra detaljer från moderbolagets lösningar.

”Erfarenheterna från den första maskinen gjorde att vi redan efter ett år var redo att köpa nummer två, då en maskin som heter Eterna Cute Elite 1060 ER med den allra senaste tekniken och dessutom med blankning. Totalt sett har vi ökat vår produktivitet med upp emot femtio procent och det med mindre personal. Rena julafton!”

I en stans utan blankning har man stansning och sedan rensning för att avlägsna spillet. Varje ämne måste ändå transporteras från stansdelen till rensdelen för att sedan läggas på pall. Den maskin man investerat i senast separerar varje ämne för sig innan det kommer på pall. Om en kartongkapsel ska gå in i en limmaskin efter stansningen måste man utan blankningen manuellt bryta isär dem vilket är mycket arbete och därmed sämre arbetsmiljö och högre arbetskostnad.

Konverterare vet att när man stansar behöver man noppor i knivarna för att transportera arket genom maskinen. Elit maskinerna har en unik konstruktion där drivaxeln är excentrisk vilket medför en rörelse på tvåhundrasextio grader. Detta ger gripvagnen som transporterar arket längre tid att förflytta sig vilket leder till en mjukare rörelse. Tack vare en mjukare rörelse krävs färre antalet noppor.

Vissa order kan man köra direkt genom stansen, ta pallen till inplastning och transportera. Det är då inget manuellt flöde i processen vilket är normalt”, säger Martin Rönngard.

”Det är en rätt unik maskin i Skandinavien. Många kunder finns inom små och medelstora företag, men Eterna har lyckats få ner priserna bra och allt fler börjar inse fördelarna. Att kunna undvika manuell efterbearbetning är värt mycket. Så här långt är dock Moltzau Packaging ganska unika med detta, sett till sin storlek.”

Från vänster Michael Muenchow, Eirik Faukland, Lars Christian Faukland och Martin Rönngard verkar nöjda med de bägge stansarna.

”Dessutom ökar kapaciteten väsentligt, kör man treskift finns det möjlighet att gå ner på två.”

Om en kund köper en andra maskin av dig är det den bästa reklam man kan få. Vi har flera kunder som har börjat med en instegsmaskin och sedan gått upp till större maskiner”, säger Michael Muenchow från Eterna Europe som har huvudkontor i Holland.

”Vi har kunder i Europa som har köpt upp till sex maskiner från oss.”

”Många av våra kunder är familjeföretag och vi hjälper dem så att allt blir rätt för dem från början och även med att vidareinvestera i rätt utrustning. Viktigt är även den service vi kan ge, och jag vet att Moltzau uppskattar den. Dels kan det ske via ”remote control”, dels via besök av våra servicetekniker. Vi utvecklar nätet av servicetekniker med personer som pratar det språk som gäller där maskinen finns.”

”Vår teknik är unik om man ser till pris/kapacitet, jag vill påstå att det är unikt billigt och man får maskiner med avancerade detaljer och konstruktioner från vår ägare Bobst.”

”Vi är den perfekta lösningen för små och mellanstora företag.”

Gemensam plattform

Unikt hos Moltzau Packaging är också att man har byggt ihop de bägge stansarna via en gemensam plattform, men de är inte speglade utan jobbar åt motsatt håll. På det sättet kan bägge köras av en operatör, ibland med hjälp av en assistent.

Eterna är hela tiden noga med att i sin utveckling inte lägga på ”added value” som kunden egentligen inte har någon större nytta av. Med en stans från Eterna får man en maskin med bra egenskaper och som är mycket lätt att använda samt med ett bra samband mellan pris och prestation”, säger Martin Rönngard.

”Det tog mig lite mer än fyra år att få ut den första Eterna stansen i Norden men sedan har det ökat snabbt, agenturen växer. Det finns en bra investeringsvilja bland konverterarna och vi är en perfekt agentur för maskinerna eftersom vi har stansverktygtillverkningen och vet exakt hur man optimerar dem för stansarna.”

Innovativt

Som sagts tidigare är Moltzau Packaging ett annorlunda kartongkonverteringsföretag där innovation är viktig vid sidan av de mer traditionella konverteringsjobben. Ett exempel på det är den förpackning för blåbär med ett cellulosabaserat fönster som man fick en World Star för nyligen. Den är framtagen i samarbete med stora aktörer inom frukt och grönt och ger blåbären en längre hållbarhet än de som transporteras i plastburkar. Dessutom är de mer effektiva i transporten. En annan förpackningslösning packar avokado på ett snyggt och effektivt sätt och en sexpack för äpplen har ökat försäljningen kraftigt.

Vi har mycket på gång”, säger Lars Christian. ”Ett exempel som egentligen är lite tidigt att tala om är en förpackning för livsmedel som inte är flytande. Den viks på ett speciellt sätt och svetsas ihop, den har inget lim, den blir helt tät genom svetsning. Det finns ett stort intresse för den och vi genomför nu kundtester

Ett annat exempel är en speciell tryckmetod som via specifika mönster kan förlänga livslängden på innehållet. Det är ett projekt man har med ett externt företag och som pågått i fyra år och kostat stora pengar. Den något kryptiska förklaringen är att det tryckta mönstret på en pad, en insats, i förpackningen, ger längre hållbarhet, upp till en vecka. Mönstret justeras för olika typer av livsmedel. Tekniken används redan för packning av fiskfärs i Finland och i början av nästa år ska man testa den på jordgubbar som transporteras från Spanien. Mer än så vill inte Lars Christian förklara tekniken.

I företaget finns också Cefapac och Cefatray. Det förstnämnda är en blisterförpackning av kartong som Eirik Faukland tog fram redan år 2002. Då var det för tidigt, plastdebatten var avlägsen, men i dag är intresset betydligt större. Eirik, som är svärfar till Lars Christian, är verksam i bolaget sedan år 2012. Han har lång erfarenhet av kartongbranschen via egna företag och Eson Pac. Cefatray kan ersätta tråg för livsmedel, både torra och feta. Både blister och tråg fungerar utan lim eller svetsning och är baserade på nyfiber.

Text: Bo Wallteg. Foto: Bo Wallteg och Michael Muenchow, Eterna Europe

Läs vidare

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Piab tappar inte greppet – tillväxten är stark

Att inte tappa greppet är en målsättning för Piab, som är specialiserade på grip-, lyft- och förflyttningsapplikationer, mm.
advertorial-piab-utvald

Craemer ger säker logistik inom förpackningsindustrin

Craemer Group har utvecklat hållbara och robusta lastpallar, pallboxar och containrar som ger skydd åt produkter i (intra-)logistiken.
craemer-01-utvald-utan-advstrip

Senaste nytt

Arbetet bakom det goda ledarskapet enligt Gerhard Bley

Gerhard Bley, VD på Norrmejerier tillika författare och föreläsare inom ämnet empatiskt ledarskap, gästar Scanpacks jubileumsscen, Packaging Plaza. Han vet mycket om ett holistiskt synsätt, och vilka krafter det kan skapa i en organisation. Men jobbet gör sig inte självt. Det kräver en mogen ledare som arbetar utifrån den mjuka variabeln, för att på så vis skapa tillit och trygghet.
Gerhard Bley_foto Elin Bergex

Scanfill satsar på rPET från världens kustområden

Den senaste i raden av Ystadsföretaget Scanfills satsningar är en produktnyhet som uppfyller höga kvalitetskrav och hjälper till att städa rent kustområden. Det handlar om Prevented Ocean Plastic rPET.
Prevented ocean plasticx

NYHET: Nu är PackIndx, verktyget som hjälper dig hålla koll på prisutvecklingen, live!

Packnews fortsätter att ge förpackningsbranschen och dess kunder nya tjänster. Nu lanserar vi via en extern samarbetspartner en värdefull nyhet – PackIndx. Du som köper och säljer förpackningar får via PackIndx ett enkelt sätt att hålla koll på underliggande kostnadsförändringar på marknaden.
adam-smigielski-K5mPtONmpHM-unsplashx

Epson förvärvar Fiery – accelererar digitaliseringen

Epson förvärvar amerikanska Fiery som är experter på det digitala fron-end-lösningar och arbetsflödeslösningar för tryckbranschen.
epson