Effektiv metod att tillverka metalliska nanopartiklar

PUBLICERAD: 19 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Närbild på nanopartiklar av koppar

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT har utvecklat en kostnadseffektiv metod för att framställa olika typer av metalliska nanopartiklar. Sådana nanopartiklar kan exempelvis användas i applikationer som ledande och magnetiska tryckfärger eller för att skräddarsy elektriska och magnetiska egenskaper hos plastmaterial.
VTT skriver i ett pressmeddelande att man nu söker partners, som är intresserade i en kommersialisering av den nya produktionsmetoden.

Tidigare har det varit dyrt att framställa metalliska nanopartiklar och det har också varit svårt att framställa i större mängder.

”Efterfrågan har överstigit tillgången på metalliska nanopartiklar och detta har hindrat utvecklingen av produktapplikationer. Nanometallkompositer är ovanliga och finns oftast endast i små mängder. Men vi ville visa att det är möjligt att tillverka nanomaterial kostnadseffektivt i stora mängder”, säger Ari Auvinen, chef för forskargruppen vid VTT.

VTT har utvecklat en reaktor, som bygger på aerosolteknologi. I reaktorn kan man producera metalliska nanopartiklar i olika former från rena metallpartiklar till olika legeringar eller i form av föreningar med kolnanopartiklar .

I de flesta fall av industriell produktion av nanopartiklar i dag används kemisk reduktion av flytande nanopartikellösningar, för att utvinna rena nanopartiklar, vilket kräver övervakning och styrning. Så kallad plasma-syntes är en annan tillverkningsmetod, som dock förbrukar stora mängder energi och innebär betydande materialspill.

VTT skriver i sitt meddelande att med deras reaktor kan man nu producera upp till tre kilo av metalliska nanopartiklar om dagen. Tillverkningsprocessen genererar ytterst litet materialspill och produktionen kan fjärrstyras i flera dagar utan att materialets kvalitet påverkas.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy