Effektiv metod att tillverka metalliska nanopartiklar

PUBLICERAD: 19 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Närbild på nanopartiklar av koppar

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT har utvecklat en kostnadseffektiv metod för att framställa olika typer av metalliska nanopartiklar. Sådana nanopartiklar kan exempelvis användas i applikationer som ledande och magnetiska tryckfärger eller för att skräddarsy elektriska och magnetiska egenskaper hos plastmaterial.
VTT skriver i ett pressmeddelande att man nu söker partners, som är intresserade i en kommersialisering av den nya produktionsmetoden.

Tidigare har det varit dyrt att framställa metalliska nanopartiklar och det har också varit svårt att framställa i större mängder.

”Efterfrågan har överstigit tillgången på metalliska nanopartiklar och detta har hindrat utvecklingen av produktapplikationer. Nanometallkompositer är ovanliga och finns oftast endast i små mängder. Men vi ville visa att det är möjligt att tillverka nanomaterial kostnadseffektivt i stora mängder”, säger Ari Auvinen, chef för forskargruppen vid VTT.

VTT har utvecklat en reaktor, som bygger på aerosolteknologi. I reaktorn kan man producera metalliska nanopartiklar i olika former från rena metallpartiklar till olika legeringar eller i form av föreningar med kolnanopartiklar .

I de flesta fall av industriell produktion av nanopartiklar i dag används kemisk reduktion av flytande nanopartikellösningar, för att utvinna rena nanopartiklar, vilket kräver övervakning och styrning. Så kallad plasma-syntes är en annan tillverkningsmetod, som dock förbrukar stora mängder energi och innebär betydande materialspill.

VTT skriver i sitt meddelande att med deras reaktor kan man nu producera upp till tre kilo av metalliska nanopartiklar om dagen. Tillverkningsprocessen genererar ytterst litet materialspill och produktionen kan fjärrstyras i flera dagar utan att materialets kvalitet påverkas.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se