Det här innebär kriget för ukrainsk förpackningsindustri

PUBLICERAD: 25 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Ukrainska förpackningsprofilerna Valery Krivoshey, t.v. och Veronika Khalaydzhi, t.h., berättar hur kriget påverkar dem och den ukrainska förpackningsindustrin. (Bild Packaging Europe)

Hur påverkas förpackningsindustrin i Ukraina av kriget? Hur hanterar den ukrainska förpackningsindustrin sina dagliga aktiviteter, och hur ser framtiden ut? De två viktiga inhemska förpackningsprofilerna Veronika Khalaydzhi, president för Club Packagers of Ukraine, och Valery Krivoshey, chefredaktör för förpackningstidningen Upakovka, som utges av Club Packagers of Ukraine, berättar i en färsk intervju.

I intervjun berättar Valeriy Krivoshey bland annat att han och hans familj lämnade Ukraina den 26 februari och via Moldavien, Rumänien, Ungern och Slovakien tog sig till Polen.

”Ärligt talat trodde jag inte Ryssland skulle starta ett så storskaligt krig med Ukraina. Speciellt en sådan förrädisk attack”, säger Valeriy Krivoshey, som också berättar att han fått hjälp av vänner från den polska förpackningsföreningen Polska Izba Opakowan och att man kontaktat WPO (World Press organisation) och EPIC (European Packaging Institutes Consortium), som båda har Club Packagers of Ukraine som medlemmar .

”Idag håller vi inom Club Packagers kontakten med ukrainska företag och hjälper dem att lösa sina problem”, berättar Valeriy Krivoshey.

”I min familj förberedde vi oss för den ryska attacken, även om vi in i det sista hoppades att Ryssland inte skulle göra det. Jag kan inte acceptera att medborgare i grannlandet, som kallat oss ukrainare för ett ´broderligt folk´, nu bombar förlossningssjukhus, hem, skolor och dagis och att de tillfångatar och dödar kvinnor, barn och äldre”, säger Veronika Khalaydzhi i intervjun.

Av intervjun framgår att Ukraina har kapacitet att producera nästan allt modernt förpackningsmaterial samt olika typer av förpackningar och förpackningsutrustning. Men företag, som ligger i städer där fientligheter äger rum, har stängts ner, och några av dem har skadats eller helt förstörts. Detta gäller de östra, södra och norra regionerna (Odessa, Cherson, Charkiv, Sumy, Lugansk och Donetsk-regionerna), samt regionen runt Kiev. I andra regioner försöker företagen fortsatt att arbeta.

Intervjun gjordes alldeles nyligen av tidningen Packaging Europe och hela intervjun kan läsas i nästa utgåva (nr 2-2022) av tidningen nord emballage, som utkommer i mitten av april.
Packaging Europe-intervjun i original kan läsas HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}